Nieuws/Binnenland
2207275
Binnenland

Topmannen Quality Investments horen strafeis

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag celstraffen tot ruim vijf jaar geëist tegen het drietal achter beleggingsfonds Quality Investments (QI).

De voormalig topmannen Frank L. (60 maanden) en Dennis M. (64 maanden) en hun huisadvocaat Koen B. (32 maanden), zouden willens en wetens een frauduleuze beleggingsproduct aan de man hebben gebracht.

Volgens de officieren van justitie was QI ’een kaartenhuis’. De mannen waren ’van meet af aan’ van plan beleggers af te zetten met een constructie ’waarvan ze wisten dat die niet deugde’. De garanties die de mannen gaven aan investeerders dienden volgens het OM om zo veel mogelijk geld binnen te halen om daarmee het kaartenhuis overeind te houden.

Ruim 1000 beleggers uit Nederland en België investeerden samen meer dan 200 miljoen euro. Dat geld werd in tweedehands levensverzekeringen van terminaal zieke Amerikanen gestopt, zogenaamde ’life settlements’. In ruil voor een deel van de uitkeringswaarde nam QI de polis van de zieken over. Hoe zieker hoe beter, aangezien de verzekeringspolis dan eerder uitkeerde. De QI-klanten werd voorgespiegeld dat ze ’gegarandeerd’ na vijf jaar hun inleg plus een fors rendement zouden ontvangen.

Maar de meeste zieke Amerikanen bleven gewoon doorademen, en de Costa Ricaanse herverzekeraar die aan QI moest uitkeren bij onverhoopt doorleven, bleek frauduleus. Ondertussen verdwenen er miljoenen van beleggers naar het bedrijf Watershed, waarvan de drie verdachten eigenaar waren. De top van QI gaf over de hele wereld zo’n 30 miljoen euro uit aan luxe auto’s, sieraden, vila’s jachten, een helikopter en een jet