2207676
Binnenland

Snel: vragen over dividendtaks al beantwoord

Menno Snel

Menno Snel

DEN HAAG - Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) vindt dat hij alle vragen die hem de afgelopen maanden zijn gesteld over de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting „zo goed mogelijk” heeft beantwoord. En premier Mark Rutte heeft volgens hem „diezelfde overtuiging” wat betreft de vragen die hij heeft gekregen.

Menno Snel

Menno Snel

Dat schrijft Snel aan de Tweede Kamer, die afgelopen week opnieuw om opheldering vroeg. Hij verwijst naar drie verschillende brieven die het kabinet vorige maand over het onderwerp heeft gestuurd. „Deze brieven bevatten alle antwoorden die het kabinet op dit moment kan geven”, aldus de staatssecretaris.

De Kamer debatteert volgende week dinsdag opnieuw over het omstreden plan uit het regeerakkoord om de heffing af te schaffen die bedrijven moeten afdragen over de winstuitkering aan hun aandeelhouders. Volgens de oppositie heeft het kabinet nut en noodzaak van die maatregel niet goed onderbouwd.

Deal met Shell

De oppositiepartijen stelden daarnaast veel nieuwe vragen over een deal die de Belastingdienst zou hebben met Shell, waardoor het olie- en gasconcern voor een deel van zijn aandeelhouders al jaren helemaal geen dividendbelasting betaalt. Hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek zei in dagblad Trouw dat die zogenoemde ruling mogelijk tegen de wet is.

Snel zegt het gros van de vragen niet te kunnen beantwoorden, omdat dergelijke belastingafspraken met bedrijven in vertrouwen worden gemaakt. Ook over de claim van Van de Streek wil hij om die reden geen inhoudelijk commentaar geven. Wel laat de bewindsman in algemene zin weten dat van alle rulings vooraf beoordeeld wordt of ze door de beugel kunnen.