Nieuws/Binnenland
2207739
Binnenland

Julius Caesar was geen knappe held

Zo zou Julius Caesar eruit hebben gezien.

Zo zou Julius Caesar eruit hebben gezien.

LEIDEN - Julius Caesar heeft een ’nieuw gezicht’ gekregen. De wereldberoemde Romeinse veldheer blijkt, qua overwinningen en uiterlijk, echter minder heldhaftig dan gedacht. Zo blijkt uit recent Nederlands onderzoek. Caesar, die zoals bekend kalende was en daar zeer onder leed, had als gevolg van problemen tijdens zijn geboorte ook een schedelafwijking en leed waarschijnlijk bij Maastricht zijn grootste nederlaag.

Zo zou Julius Caesar eruit hebben gezien.

Zo zou Julius Caesar eruit hebben gezien.

Dit stelt archeoloog Tom Buijtendorp, die onderzoek deed naar de handel en wandel van Caesar in de Lage Landen. Volgens hem stapelen de aanwijzingen dat de Romein hier is geweest zich op. Zijn collega en fysisch antropoloog Maja d’Hollosy maakte op basis van Buijtendorps werk en een klassieke marmeren Caesarbuste uit de collectie van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden een realistische kop van de man die tot de machtigste van zijn tijd werd gerekend.

Volgens Buitendorp waren Caesar en zijn legereenheden tijdens de Gallische oorlog veel noordelijker gelegerd dan tot nog toe werd gedacht. Er zijn sterke aanwijzingen dat een hoogteburcht bij Maastricht in 54 en 53 voor Chr. diende als kamp en logistiek centrum van Caesars leger. Daarop wijst onder meer een analyse van inheemse goudstukken en de recent vastgestelde omvang van de versterking.

Zo wordt Julius Caesar meestal afgebeeld.

Zo wordt Julius Caesar meestal afgebeeld.

Unieke vorm schoenspijkers

Zijn onderzoek raakte bovendien in een versnelling toen bekend werd dat de schoenspijkers van Caesars soldaten een unieke vorm hadden. Daardoor zijn al drie noordelijk gelegen kampen al aan Caesar gekoppeld. De archeoloog die vanaf 26 juni een boek publiceert over zijn bevindingen, verwacht in de nabije toekomst nog meer ontdekkingen te kunnen doen.

De kop van Caesar is de komende maanden gratis te bekijken in de hal van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.