Nieuws/Binnenland
2208049
Binnenland

Leerlingen en ouders woedend op vmbo-school

Boze leerlingen en ouders op weg naar de besloten bijeenkomst over de examens die niet geldig zijn.

Boze leerlingen en ouders op weg naar de besloten bijeenkomst over de examens die niet geldig zijn.

MAASTRICHT - Ouders en leerlingen van de eindexamenklassen van VMBO Maastricht zijn laaiend op de school. Die had de zaken zodanig slecht op orde, dat het eindexamen van honderden leerlingen ongeldig is verklaard. Meerdere ouders trokken al een jaar aan de bel over dingen die niet goed gingen, vertelden ze vrijdagavond vlak voor een bijeenkomst in vergadercentrum MECC in Maastricht. „Dit is onacceptabel, op alle fronten”

Boze leerlingen en ouders op weg naar de besloten bijeenkomst over de examens die niet geldig zijn.

Boze leerlingen en ouders op weg naar de besloten bijeenkomst over de examens die niet geldig zijn.

Daar werden honderden ouders en leerlingen bijgepraat door onder meer bestuurders van de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO). Ouder Olaf Basten vertelt dat hij al in het begin van het schooljaar met andere ouders geklaagd heeft over de hoge uitval van lesuren. Ook bleek volgens hem dat de planning van de verplichte vakuren en lessen niet werd gehaald. Hij sprak hierover met de directie van de LVO, maar die zou hem hebben verzekerd dat er niks aan de hand was.

Zijn dochter was al ingeschreven bij een mbo-opleiding, maar moet nu herexamen doen. Het is volgens minister Arie Slob nog zeer de vraag of dat nog deze zomer zal kunnen, want eerst moeten de leerlingen ontbrekende onderdelen van het schoolexamen alsnog maken.

Vakken onvoldoende afgerond

Uit onderzoek van de Onderwijsinspectie bleek dat alle eindexamenkandidaten één of meerdere schoolexamens bij één of meer vakken onvolledig hadden afgerond. Daarnaast deelde een leraar meermaals het cijfer 1 of 1,1 uit wanneer leerlingen afwezig waren geweest, maar werd dat niet gemeld bij de inspectie.

Geen enkele eindexamenkandidaat van het vmbo Maastricht had door het handelen van de school mogen deelnemen aan de centrale examens.

’We hebben alles al besteld’

Andere kinderen en hun ouders zijn boos omdat hun vakantie nu in het water dreigt te vallen. Ook is soms al geïnvesteerd in spullen voor de vervolgopleiding. „Mijn dochter wilde naar de sportopleiding, we hebben alles al besteld”, vertelt een boze ouder. „Nu moet ze alles overdoen. Schandalig.”

Verschillende ouders vragen zich af wie aansprakelijk is voor de geleden schade. „Het is al drie jaar een zootje daar. En dan zegt zo’n directeur dat docenten niet op de hoogte waren van procedures. Hij probeert zijn straatje schoon te vegen”, aldus een van de ouders.

’We moeten ons verenigen’

Een van de moeders, Miranda Dekkers, deed in het MECC een oproep aan alle ouders om zich te verenigen en samen een advocaat in de arm te nemen. „Eerst heb ik me rode ogen gehuild. Toen dacht ik: we moeten ons als ouders verenigen”, aldus Dekkers.

„Het is zo erg als je je dochter ziet lijden. Maar daarna ben ik meteen aan de slag gegaan. Een flyer gemaakt en een advocatenbureau ingeschakeld. Ik hoop dat we als ouders de handen ineen slaan. Dit is onacceptabel, op alle fronten”, aldus Miranda Dekkers.

’Ik ga op vakantie, wat er ook gebeurt’

Sommige kinderen reageren schijnbaar onverschillig, met name als ze in groepjes bijeen staan. „Boeien”, roept een van hen. En een ander: „Ik ga op vakantie, wat er ook gebeurt.” Een ouder vreest dat de meeste kinderen nu zullen zakken. Alle ouders en scholieren vertellen eenzelfde verhaal: de vlaggen gingen uit, de slingers hingen op. „Ik had nieuwe kleren gekocht voor de diploma-uitreiking volgende week”, zegt een verdrietige Sacha Simon (16).

Jan en Belinda uit Meersen zijn er voor hun dochter Kylie. „Het hele jaar moesten leerlingen en hun ouders het maar uitzoeken. Lessen vielen massaal uit. Hun mentor kreeg op zondagavond te horen van welke klas hij op maandag mentor werd. Hoe kun je je dan verdiepen in je leerlingen? Onze dochter heeft een medische beperking. Daar werd totaal geen rekening mee gehouden. Ze waren ondanks dat het besproken was totaal niet op de hoogte van haar medisch dossier. En zo ging het maar door. En wat nu? Ze heeft zich al ingeschreven voor de opleiding onderwijsassistent. Kan dat nu nog wel?”

’Hoe heeft dit kunnen gebeuren?’

Ook moeder Ine van zoon Thom uit Eijsden is laaiend. „Moet hij nu het jaar overdoen? Dat is echt geen optie. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Mijn zoon had al een half jaar geen Nederlands gehad. Dan wordt er ook niets ingeleverd. Staat er vervolgens een 1. En dan heb ik het nog niet over de verdere gevolgen. We hebben een peperdure vakantie geboekt. Als hij toetsen moet overmaken, hoe moet dat dan? Wat een ellende, terwijl hij zo’n mooie punten had.”