Nieuws/Binnenland
2208095
Binnenland

Rumoerige bijeenkomst VMBO Maastricht: ’Emoties liepen hoog op’

MAASTRICHT - Woedende ouders en leerlingen in Maastricht hebben vrijdagavond te horen gekregen dat ze niets zijn opgeschoten tijdens een bijeenkomst van het vmbo in Maastricht. Van 354 leerlingen werd vrijdag bekend dat hun examens ongeldig zijn verklaard. De bijeenkomst verliep uiterst rumoerig.

Verschillende ouders verlieten de besloten bijeenkomst in congrescentrum MECC in Maastricht, die om 20.00 uur begon, voortijdig. Ze waren boos en teleurgesteld. Volgens deze ouders werd er geschreeuwd en geroepen. Ook zou de politie zijn binnengekomen om een oogje in het zeil te houden.

In de zaal zaten zeker driehonderd mensen, die werden toegesproken door onder meer vertegenwoordigers van de Onderwijsinspectie en het schoolbestuur. Achter de zaalmicrofoon stonden volgens weggelopen ouders lange rijen mensen, die echter het woord niet zouden krijgen en dan beginnen te roepen. „Iedereen riep door elkaar”, zei een teleurgestelde moeder.

’Waar is hier het humane aspect?’

De interim-directeur van de school probeerde uit te leggen hoe nu verder, maar kwam nauwelijks boven de rumoerige en geëmotioneerde zaal uit. “Waar is hier het humane aspect? Leerlingen hebben hun examen gehaald. Dat is eigenlijk juist knap in zo’n zootje als die school is”, zegt een aangeslagen Hugo Warner uit IJsden. “Ik heb hemel en aarde moeten bewegen om mijn dochter gemotiveerd te houden, en dan dit. Misschien moet ze wel het hele jaar overdoen. Ze pakken die kinderen een jaar van hun jeugd af. Niks is nog zeker. Dinsdag hopen we meer informatie te krijgen.”

„De emoties liepen hoog op”, zei een van de ouders, die het al voor het einde voor gezien hield. Een moeder liep met haar dochter weg, naar buiten. „Wij zijn een jaar geleden naar Bocholtz verhuisd. Veertig minuten rijden. Mijn dochter wilde op deze school haar eindexamen doen. Hadden we dat maar niet gedaan. Nu heeft ze niks!”

’Dat zit er niet in’

Ook de Inspectie van het Onderwijs was aanwezig. Ouders vroegen de inspectie of deze niet voor een keer een uitzondering kon maken en de examens alsnog geldig wilde verklaren. De leerlingen zijn immers de dupe van fouten die door de school zijn gemaakt. Maar dat zit er niet in.

De mogelijkheden om het diploma alsnog te halen, worden per leerling bekeken, aldus de inspectie. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat leerlingen eerst een aantal schoolexamens alsnog moeten maken. De inspectie hoopt dat hier in de loop van volgende week duidelijkheid over komt.

’Vakantiegevoel is helemaal weg’

Max van Marum (16) uit Eijsden ziet de bui al hangen. “Ik heb al die jaren gewoon geleerd, mijn best gedaan. En dan nu dit. Ik kon vanmiddag wel een ruit inslaan van frustratie, ik was zo trots. Nou moet ik misschien wel in augustus examen doen. Maar ik wil werken en op vakantie. Wie vergoed mij dat? En dan heb ik het nog niet over mijn vakantiegevoel. Dat is zo ook helemaal weg.”

Gedupeerde leerlingen uitten hun grote teleurstelling. ,,Ik heb hier zo hard voor gewerkt. En nu dit’’, zei Chelsea Essers (16). ,,Dit doet pijn. Alsof iemand met een mes in mijn rug steekt.’’ Ramon Nelissen (17) had over vier dagen op zijn nieuwe stageplek moeten beginnen. ,,Dat gaat dus niet door’’, zei hij. ,,Ik had alles al gepland voor mijn opleiding tot automonteur. Nu weet ik niet meer waar ik aan toe ben.’’

’We wisten niet dat de school fout zat’

Noella Janssen (16) zegt al twee jaar geen mentor meer gehad te hebben. ,,Al die tijd kreeg ik geen fatsoenlijke lessen. Als er iets fout ging, gaven de docenten ons steevast de schuld. Wij wisten niet dat de school fout zat. En nu dit.’’

Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO), waar de school onder valt, wilde vrijdagavond niet reageren.