Nieuws/Buitenland
2208105
Buitenland

Tsipras met stropdas lost belofte in

Alexis Tsipras

Alexis Tsipras

ATHENE - De Griekse regeringsleider Alexis Tsipras heeft zich voor het eerst sinds hij in 2015 aan de macht kwam in het openbaar vertoond met een stropdas om. De linkse politicus verscheen vrijdagavond met een donkerrood exemplaar om de nek op een fractievergadering van zijn partij Syriza met de rechts-populistische coalitiepartner ANEL (Onafhankelijke Grieken).

Alexis Tsipras

Alexis Tsipras

„Zoals jullie zien moet je je houden aan weddenschappen. Ik heb er wat moeite mee, maar het zal wel wennen”, zei hij na zijn entree. Tsipras had op het hoogtepunt van de financiële crisis de voormalige Italiaanse premier Matteo Renzi en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker beloofd dat hij een stropdas zou gaan dragen zodra Griekenland uit het dal was gekropen.

Renzi en Juncker gaven hem er meteen een om zich te zijner tijd bij belangrijke bijeenkomsten te kunnen aanpassen aan het Europese decorum van jasje-dasje. Vrijdag was het zover. Griekenland staat in augustus financieel weer op eigen benen, met steun van een laatste krediet van 15 miljard euro.