Nieuws/Binnenland
2208259
Binnenland

Geschokte reacties

Rat in brand gestoken in Oldenzaal: ’Dit had niet gefilmd mogen worden’

De rat die in brand werd gestoken.

De rat die in brand werd gestoken.

OLDENZAAL - Een man heeft in het Overijsselse Oldenzaal een levende rat in brand gestoken. Beelden van deze dierenmishandeling worden vrijdag veelvuldig gedeeld via sociale media. Hoteleigenaar Bart Ikink laat aan de regionale krant Tubantia weten dat hij degene is die de rat in brand heeft gestoken maar dat hij dit niet voor de lol heeft gedaan. „We hebben hier last van ongedierte en ik had op internet gelezen dat dit zou helpen.”

De rat die in brand werd gestoken.

De rat die in brand werd gestoken.

Bart Ikink, uitbater van hotel Ter Stege in het centrum, reageert aangeslagen. Hij laat aan Tubantia weten dat hij zich er niet van bewust was dat zijn actie werd gefilmd.

’We hebben een probleem met ongedierte’

„Vrijdagochtend werd me duidelijk dat er een filmpje was verspreid. Daardoor lijkt het alsof ik voor de lol een dier in brand steek. Maar dit was niet voor vermaak, ik heb op internet gelezen dat dit zou helpen tegen overlast door ratten. En we hebben hier in het centrum een probleem met ongedierte”, aldus Ikink.

Deskundigen twijfelen of deze actie wel effectief was. „Het wordt wel eens toegepast ja, maar het is zo barbaars dat je je kunt afvragen of het gebruik ervan wel te rechtvaardigen valt”, zegt ecoloog André de Baerdemaeker desgevraagd tegen Tubantia.

’Ik vind dit heel vervelend’

Inmiddels wordt Ikink overspoeld met boze reacties, rechtstreeks maar ook op Facebook. „Ik vind dit heel vervelend”, zegt Ikink. „Dit had niet gefilmd mogen worden en zeker niet verspreid mogen worden. Ik wacht nu af waar de politie mee komt. En ik hoop dat het dit weekeinde weer een beetje rustiger wordt.”

Vooralsnog is Ikink niet van plan om aangifte te doen tegen diegene die hem heeft gefilmd. „Ik wilde een probleem oplossen. Dat is verkeerd uitgepakt.”

’Recht niet in eigen hand nemen’

De politie laat weten onderzoek te doen naar het voorval. „De identiteit van deze man is inmiddels bij ons bekend. Hij zal op korte termijn als verdachte worden verhoord door de dierenpolitie”, schrijft de politie Oldenzaal op Facebook.

„Wij weten dat dierenmishandelingen erg veel emoties losmaken. Daarom willen we jullie vragen om het recht niet in eigen hand te nemen”, aldus de politie.