Nieuws/Binnenland
2208569
Binnenland

Bankier van de onderwereld opgepakt

AMSTERDAM - Politie en justitie hebben een man opgepakt die als bankier van de onderwereld gefungeerd zou hebben. Naast criminelen vertrouwden ook ondernemers hun geld toe aan R. N. (55). Maar die heeft volgens justitie een deel van de tientallen miljoenen euro’s ingepikt.

Voornamelijk Brabantse criminelen uit het xtc- en amfetamine-milieu stalden geld bij N. Dat heeft het Openbaar Ministerie bevestigd aan De Telegraaf. Al in 2015 sijpelde bij de politie informatie binnen over N., die in het Zwitserse bankleven naam maakte. Sindsdien werkt een groot team van de landelijke recherche aan het onderzoek 26Staaldiep naar de ’bank van de onderwereld’.

’Geldtovenaar’

Een appeltje voor de dorst. Met die gedachte vertrouwden zwartspaarders en Brabantse pillenboeren en speedbaronnen hun miljoenen toe aan de als zeer betrouwbaar bekendstaande ’geldtovenaar’ R. N. (55). Maar de vermogensbeheerder graaide in de pot met tientallen miljoenen euro’s. Moet de bankier van de onderwereld nu vrezen voor zijn leven?

Reisjes met een privéjet à raison van ruim zestigduizend euro per vlucht, snelle bolides en een paleis onder de tropische zon waar Hollywoodsterren slechts van kunnen dromen. De Brabantse vermogensbeheerder R. N. nam het er flink van.

Alle sporen gewist

Hoeveel geld kreeg N. van keurige oud-ondernemers, pensionado’s, maar ook topcriminelen? Na drie jaren van bijna non-stop onderzoek weten ze het bij politie en justitie nog steeds niet. Over N. is weinig bekend. Op sociale media zijn alle sporen, waarschijnlijk door N. zelf, gewist.

Lees het hele verhaal: Crimineel appeltje voor de dorst [EXTRA]

Tips, opmerkingen of heeft u aanvullingen? Mail dan alstublieft naar m.van.wely@telegraaf.nl.