Nieuws/Binnenland
2208781
Binnenland

’Je kunt elkaar gewoon niet verstaan bij het gehuil van negentig decibel’

Landelijk protest tegen groei luchthavens

Het protest zaterdag in Amsterdam.

Het protest zaterdag in Amsterdam.

AMSTERDAM - In zes plaatsen gaan bewonersgroepen en milieuorganisaties zaterdag om 13:00 de straat op om samen te protesteren tegen het in hun ogen hinderlijke groeien van luchthavens in Nederland. De actie is bedacht door Greenpeace en het onlangs opgerichte Landelijk Bewonersbelang Luchtvaart (LBBL). De protesten vinden plaats in Amsterdam, Eelde, Eindhoven, Maastricht, Rotterdam en Zwolle en beginnen op hetzelfde tijdstip.

Het protest zaterdag in Amsterdam.

Het protest zaterdag in Amsterdam.

De organisatoren roepen de deelnemers op om met rode kleding en rode attributen te verschijnen, om een rood signaal te geven aan de overheid.

LBBL wordt gevormd door bewonersverenigingen bij Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Lelystad Airport, Maastricht Aachen Airport, Eindhoven Airport en Groningen Airport Eelde. In mei bundelden deze regionale groepen hun krachten.

Het is voor het eerst dat omwonenden van de zes grote luchthavens en milieuorganisaties samen actievoeren tegen de luchtvaartgroei. Zij beklagen zich over onder meer de CO2-uitstoot van de luchtvaart, die volgens hen blijft groeien en vinden dat de overheid moet investeren in duurzame alternatieven.

’In de tuin versta je elkaar gewoon niet’

Zo’n kleine tweehonderd mensen zijn zaterdagmiddag op het Kruisplein in Rotterdam bij elkaar gekomen om te demonstreren tegen de groei van luchthavens. Tegenover het Centraal Station hebben rond één uur de eerste sprekers het podium beklommen. Achter het podium staat Richard Abbenhuis, organisator van de landelijke manifestatie ’Stop luchtvaartgroei’.

Abbenhuis woont in de wijk Schiebroek, dat tegen het Rotterdamse vliegveld aan ligt. „Het is vooral het geluid van laagvliegende en frequent overvliegende vliegtuigen waar we last van hebben. ’s Nachts, ’s ochtends vroeg en soms binnen een uur wel zes keer. Dan zit je zondagmiddag in de tuin en kun je elkaar gewoon niet verstaan bij het gehuil van wel negentig decibel”, legt Abbenhuis uit.

Politici uit de gemeenteraad, de provinciale staten en de Kamer komen spreken over de problematiek. „Het is mooi dat er zoveel steun is. Twee jaar geleden ben ik begonnen met het protest. Eerst alleen op lokaal niveau en nu met de landelijke vereniging. De luchtvaartlobby is te sterk. Het is belangrijk dat we landelijk een vuist vormen”, zegt Abbenhuis.

Kamerleden die zaterdag mee doen aan de manifestatie zijn Cem Lacin (SP), Lammert van Raan (Partij voor de Dieren) en Suzanne Kröger (GroenLinks). De acties duren tot twee uur.