Nieuws/Binnenland
2209075
Binnenland

Waarschuwing voor valse mails MijnOverheid

DEN HAAG - De Fraudehelpdesk en de overheid waarschuwen voor bedrieglijk echt lijkende e-mails van MijnOverheid, waarmee wordt gepoogd de DigiD van ontvangers te ontfutselen. Ook de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) beklaagde zich zaterdag over de verspreiding van phishingmails.

De e-mail maakt melding van een gereedstaand bericht „van de Belastingdienst in uw Berichtenbox op MijnOverheid.” Door het vermelden van de voor- en achternaam van de ontvanger in de aanhef lijkt het e-mailbericht betrouwbaar, ook al omdat verwezen wordt naar een website die begint met MijnOverheid. Het webadres is daarnaast voorzien van een vertrouwenwekkend groen slotje met de vermelding ’Beveiligd’.

MijnOverheid maakt op de website duidelijk dat het om een phishingmail gaat. „Overheidspartijen sturen u nooit een dergelijk verzoek via e-mail.” Ontvangers wordt verzocht de e-mail als bijlage door te sturen naar [email protected]

Wie doorklikt op de toegezonden link ziet vervolgens een echt lijkend aanmeldscherm van DigiD met het wapen van de Rijksoverheid. „Deze e-mail is een goede imitatie van berichten die daadwerkelijk vanuit MijnOverheid worden verstuurd”, waarschuwt de Fraudehelpdesk. Aangeraden wordt het webadres mijn.overheid.nl uit voorzorg zelf in te voeren op de adresbalk.

Vals

Ook de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) beklaagde zich zaterdag over de verspreiding van phishingmails. Er zijn valse e-mails in omloop met als afzender [email protected] en als onderwerp Afdeling Service. Ontvangers wordt gevraagd persoonlijke gegevens te controleren en bij te werken op een website. RDW waarschuwt dat zijn mailadressen eindigen op @rdw.nl. Net als andere overheidsdiensten zegt RDW nooit mails met dergelijke verzoeken te versturen.