Nieuws/Buitenland
2209362
Buitenland

Premier Ethiopië overleeft aanslag, veel gewonden

De nieuwe premier van Ethiopië, Abiy Ahmed.

De nieuwe premier van Ethiopië, Abiy Ahmed.

ADDIS ABEBA - UPDATE 21.20 - Tijdens een bijeenkomst met de nieuwe premier van Ethiopië Abiy Ahmed is een granaat naar het podium met de eerste minister gegooid. Daardoor viel een dode en raakten ruim 150 mensen gewond. De 41-jarige regeringsleider bleef ongedeerd.

De nieuwe premier van Ethiopië, Abiy Ahmed.

De nieuwe premier van Ethiopië, Abiy Ahmed.

De minister van Gezondheid liet weten dat de toestand van tien gewonden kritiek is. De bijeenkomst was zaterdag in de hoofdstad Addis Abeba. De explosie was direct nadat Ahmed, die in april aantrad, een speech had gehouden. Een woordvoerder van de organisatie meldde later dat iemand had geprobeerd een granaat naar de minister-president te gooien. Ahmed noemde de aanslag „een onsuccesvolle poging van krachten die geen verenigd Ethiopië willen.”

De politie liet weten dat bij het onderzoek naar de daders van de aanslag zes personen zijn aangehouden. Over de achtergrond van de verdachten liet de politie zich niet uit.

De nieuwbakken premier verbaasde zijn landgenoten eerder deze maand door aan te kondigen dat hij het vredesverdrag dat zijn land in 2000 met Eritrea sloot, volledig uit te voeren. De relatie tussen Ethiopië en Eritrea wordt overschaduwd door grensconflicten. In de jaren 1998 - 2000 voerden de twee landen daar nog een bloedige oorlog over. Addis Abeba had tot nu toe zonder verder overleg geweigerd het verdrag uit te voeren.

Eritrea veroordeelde de aanslag op de premier.