Nieuws/Buitenland
2209443
Buitenland

Jogger 2 weken vast na per ongeluk oversteken grens VS

De 19-jarige Cedella Roman.

De 19-jarige Cedella Roman.

WHITE ROCK - Een onschuldige stukje hardlopen is onlangs voor een tiener uit Frankrijk uitgelopen op twee weken cel in de VS. De 19-jarige Cedella Roman was op bezoek bij haar moeder in het zuidwesten van Canada. Toen ze een stukje ging joggen, passeerde zij zonder het te weten de grens met de VS waar zij door de grenspolitie werd aangehouden.

De 19-jarige Cedella Roman.

De 19-jarige Cedella Roman.

De hardloopster was zich van geen kwaad bewust toen zij aan haar hardloopsessie begon over het strand richting het zuiden. Tijdens het hardlopen ging zij de gemeentegrens over en kort daarna de landsgrens met de Verenigde Staten.

Toen Cedella stopte om een foto te maken van de fotogenieke omgeving, werd zij aangehouden door twee grenswachten. „Een van de mannen zei dat ik de grens illegaal over was gegaan”, vertelt het meisje aan CBC News. „Ik vertelde hem dat ik het niet expres had gedaan en ik geen idee had wat er aan de hand was.”

Ze had onderweg geen borden gezien, maar de beveiligers drukte haar met haar neus op de feiten. „We hebben op beveiligingscamera’s gezien dat je illegaal de grens over bent gegaan”, aldus een van de grenswachten.

Opgepakt

Cedella dacht dat ze er vanaf zou komen met een boete, maar niets bleek minder waar. Ze werd in een getraliede boevenwagen naar een detentiecentrum gebracht in Tacoma, ongeveer tweehonderd kilometer verderop in de staat Washington. „Op het moment dat ik in de gepantserde auto werd getild, werd ik overvallen door emoties”, vertelt het aangeslagen meisje.

Toen de moeder van Cedella, Christiane Ferne, op de hoogte werd gebracht van het opmerkelijke voorval, is ze onmiddellijk in de auto gesprongen om haar dochter te bevrijden. Christiane had de benodigde documenten meegebracht om haar dochter vrij te krijgen. Het duurde uiteindelijk twee weken voordat de Canadese en Amerikaanse autoriteiten het er over eens werden dat de jonge Française naar Canada terug mocht.

Overheid

De Amerikaanse overheid laat in een reactie weten dat het ieders eigen verantwoordelijkheid is om met de gepaste papieren op zak een landsgrens van de Verenigde Staten over te steken. „Mensen die dicht bij de grens wonen moeten te allen tijde identiteitspapieren op zak hebben.”