Nieuws/Buitenland

Hernández: ’Niets rechtvaardigt kidnap Nederlanders’

Spaanse journaliste ook ontvoerd door ELN

Salud Hernández

Salud Hernández

AP

BOGOTÁ - Ook de Spaanse journaliste Salud Hernández werd vorig jaar mei ontvoerd in gebied waar het team van Spoorloos verdween. De ELN hield Hernández vijf dagen vast. De correspondente van de Spaanse krant El Mundo is boos dat de guerilla’s nu opnieuw hebben toegeslagen. “Er is geen enkele rechtvaardiging om twee Nederlandse journalisten te ontvoeren. De ELN blijft dezelfde misdaden begaan”, zegt Hernández op Twitter.

Salud Hernández

Salud Hernández

AP

De Spaanse correspondente, die ook schrijft voor lokale Colombiaanse kranten, werd vorig jaar op 23 mei ontvoerd en vijf dagen vastgehouden door de extreemlinkse club ELN. Uiteindelijk werd ze op 27 mei vrijgelaten. Twee Colombiaanse journalisten die tegelijkertijd gekidnapt waren, Diego D’Pablos and Carlos Melo, werden een paar uur later vrijgelaten.

’Het gaat goed’

“Het gaat heel goed met me”, zei Hernández na haar vrijlating. Ik dank iedereen die voor me gebeden heeft. Er is verder niets met me aan de hand.” De journaliste verdween in het dorp El Tarra, waar ze reportages maakte over de vele cokeplantages daar. Ze werd door een groep mannen overvallen van haar apparatuur. “Daarna kwam er een motorrijder aan, die zei dat ik mijn spullen terug zou krijgen en dat ik een interview zou krijgen.”

Daarop werd ze meegenomen naar het Catatumbogebied.“Ze zeiden dat ik een paar dagen zou blijven”, zei ze later op de radio. “Ze brachten me kleren – en daarna ben ik van plek naar plek gebracht.” Op slechts één plek sliep ze twee nachten. “Ik was roekeloos, maar ik denk dat een journalist dat ook moet zijn, anders zouden we veel van onze verhalen niet krijgen.”

Hernandez is altijd kritisch geweest over de FARC en de ELN. Ze vond dat er pas vredesonderhandelingen met deze organisaties gevoerd zouden kunnen worden als alle gijzelaars zouden worden vrijgelaten. „Als vrede sluiten met de FARC al gecompliceerd is... met de ELN is het onmogelijk”, aldus Hernández.