Nieuws/Binnenland
2209913
Binnenland
De Kwestie: Videoscheidsrechters

Videoscheids is top-uitvinding

Amsterdam - Fluiten vanachter de tv vloek of zegen? Daar kunnen we volgens de lezers van De Telegraaf kort over zijn: wat een top-uitvinding! Door de videoscheidsrechter (VAR) krijgen we het échte voetbal weer terug.

Oud-scheidsrechter Dick Jol zit iedere dag vol ergernis voor de buis. „De arbiters weten zich geen raad met het hulpsysteem.” Volgens Mike van der Roest, lid technische staf scheidsrechterszaken KNVB, zijn arbiters juist blij met de VAR. „Ze kennen allemaal het gevoel dat je na afloop voor een camera staat en moet uitleggen waarom je een fout hebt gemaakt. Met de VAR ben je daar vanaf.”

Een duidelijke meerderheid van de lezers is het eens met Van der Roest. Fluiten vanachter de tv is een zegen!

Voor veel kijkers is het wel nog even wennen, maar zeker een goede toevoeging. „Top uitvinding. Even wennen. Over een paar jaar weten wij niet beter..”, zegt Mirror. Daar sluit Andreas_toifen zich volledig bij aan: „Met een VAR filter je er niet alles uit, maar het is wel degelijk een verbetering en scheelt een hoop irritatie bij de kijkers.”

Volgens Ronhps is het slechts een kwestie van finetunen, zodat ook de tegenstanders van de VAR er positief naar gaan kijken. Daarnaast krijgen we door het inzetten van de videoscheidsrechter weer het ’echte’ voetbal terug, vindt hij: „De videoscheids is geweldig. De azijnpissers die tegen zijn, klagen over de wijze van inzet en wanneer in te zetten, maar dat is puur een kwestie van finetunen. Het voetbal wordt er eerlijker door, schwalbes kunnen niet meer. Weg met het theater en gewoon voetballen.”

Ook Klaas_Jan is van mening dat de tegenstanders van de VAR, gewoon een beetje moeilijk doen. Hij haalt uit naar oud-scheidsrechter Dick Jol: „Niet zeuren, gewoon meegaan met de tijd, dit is een zeer goede tool om het spel eerlijker te krijgen, beste Jol, want hoe vaak heb jij verkeerde beslissingen genomen, zeg eens eerlijk.”

Het nemen van verkeerde beslissingen is menselijk en Van der Roest is ervan overtuigd dat zelfs de grootste criticaster wel de voordelen van dit systeem inziet.

Maar is dat zo? Dick Jol gaf zelf ook al aan dat hij ook baat zou hebben gehad bij de VAR. „Ja, bij de Champions League-finale tussen Valencia en Bayern München. Als ik toen ter plekke de beelden had gezien, had ik kunnen zien dat de verdediger van Bayern zijn arm niet kon weghalen en had ik geen penalty aan Valencia gegeven”, aldus Dick.

Goede uitvinding dus, maar xGarfieldx vindt dat er met betrekking tot de VAR nog wel punten van verbetering zijn: „De uitvinding is goed en mag best gehandhaafd worden, maar ze moeten beter letten op het trappen op de hakken en enkels, dat werd in sommige wedstrijden niet meegenomen en sommige waren echt donkerrode tot een paarse kaart waard.”

Rdrckvnzthgm632 vat de conclusie van de Kwestie nog even mooi samen: „De videoscheids heeft al menig arbitrale blunder voorkomen, dus de FIFA heeft dat goed gedaan.”

De Kwestie: VideoscheidsrechtersLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover