Nieuws/Binnenland
2209950
Binnenland

Schoonmaak gaat dagen duren

Gigantisch olielek in Rotterdamse haven

ROTTERDAM - UPDATE 19.00 - In de Derde Petroleumhaven in het Botlek-gebied in Rotterdam heeft een bulktanker zaterdagmiddag olie gelekt na tegen een steiger te zijn gebotst. Hierdoor was een gat in de romp van het zeeschip Bow Jubail ontstaan waaruit de olie wegstroomde.

Milieudienst Rijnmond meldde dat ruim 1000 kubieke meter stookolie is gelekt, maar dat bleek later niet juist te zijn. Uit een gat in de romp stroomde ongeveer 200 ton stookolie.

Er zijn geen gewonden gevallen. Rond 15.00 uur meldde de veiligheidsregio Rijnmond dat de uitstroom van olie is gestopt. In de omgeving is een sterke olie geur te ruiken. Het schip wordt aangemeerd aan een andere steiger.

Het havenbedrijf en de brandweer hebben drijvende schermen rond de olievlek neergelegd om verdere verspreiding te voorkomen. Een speciaal bedrijf gaat de olie opruimen, wat waarschijnlijk enkele dagen duren, meldt de veiligheidsregio. „Het is een voorzichtige schatting”, aldus een woordvoerder.

Verschillende dieren, waaronder zwanen, zijn besmeurd geraakt met de smurrie. Mensen die vervuilde dieren zien, worden opgeroepen de dierenambulance te bellen.

De oorzaak van de aanvaring is nog niet bekend. De kapitein is niet aangehouden voor verhoor omdat men uitgaat van een ongeval, aldus de woordvoerder van de veiligheidsregio.