2210081
Binnenland

Juridische actie ouders tegen vmbo Maastricht

Boze leerlingen en ouders op weg naar de besloten bijeenkomst van vrijdag.

Boze leerlingen en ouders op weg naar de besloten bijeenkomst van vrijdag.

MAASTRICHT - Zo’n veertig ouders van leerlingen van de eindexamenklassen van de VMBO Maastricht hebben zaterdagochtend overleg gehad bij advocatenkantoor Van Dijk CS in Maastricht. Het ging om een eerste bijeenkomst waarbij het advocatenkantoor bekijkt hoe de school aansprakelijk gesteld kan worden voor het ongeldig verklaren van het eindexamen van 354 leerlingen.

Boze leerlingen en ouders op weg naar de besloten bijeenkomst van vrijdag.

Boze leerlingen en ouders op weg naar de besloten bijeenkomst van vrijdag.

„We gaan eerst bestuursrechtelijk bekijken of de examens alsnog geldig kunnen worden verklaard”, zei advocaat Wouter Geertsen van het kantoor zaterdag. „Anders eisen we dat de school maatregelen neemt zodat de leerlingen nog voor aanvang van het nieuwe schooljaar herexamens kunnen doen.”

Ook wil de advocaat een schadevergoeding van de school voor het annuleren van vakanties, de aanschaf van studiemateriaal voor een vervolgopleiding, en de dreigende studievertraging van een jaar.

Kort geding

Werkt de school niet mee, dan overweegt het kantoor om VMBO Maastricht in een kort geding voor de rechter te slepen.

Volgens Geertsen stromen inmiddels de aanmeldingen van ouders bij Van Dijk CS binnen. „Leerlingen zijn teleurgesteld en geknakt”, zei de advocaat. „We moeten er niet aan denken dat leerlingen een jaar over moeten gaan doen. Dat is voor kinderen van die leeftijd een lange tijd.”

Geertsen zegt begrip te hebben voor de school, gezien de unieke situatie waarin deze terecht is gekomen. „Maar de school moet nu karakter tonen”, vindt hij.

De school gaat uiterlijk woensdag met elke leerling individueel bekijken wat er gedaan kan worden om op zo kort mogelijke termijn alsnog een diploma te halen. Maar onderwijsminister Arie Slob heeft de Tweede Kamer vrijdag al laten weten niet uit te sluiten dat veel leerlingen het hele schooljaar moeten overdoen.

Inmiddels zijn ouders zaterdag een petitie gestart waarin de minister wordt gevraagd de alsnog gezakte leerlingen zonder verdere vertraging hun diploma in ontvangst te laten nemen zodat zij hun leerweg kunnen vervolgen. De petitie was rond 16.00 uur al meer dan achthonderd keer getekend.