2210157
Buitenland

Explosie op bijeenkomst president Zimbabwe

BULAWAYO - In een stadion waar de Zimbabwaanse president Emmerson Mnangagwa zaterdag een campagnebijeenkomst hield, is een explosie geweest. Mnangagwa raakte niet gewond en werd snel in veiligheid gebracht.

Later zei de president dat een voorwerp dicht bij hem ontplofte. „Maar het is mijn tijd nog niet.” Hij zei dat er meerdere gewonden zijn gevallen, onder meer vicepresident Kembo Mohadi, de minister van Milieu en de plaatsvervangend voorzitter van het parlement.

Mnangagwa sprak duizenden mensen toe in een stadion in de stad Bulawayo toen de ontploffing zich voordeed. De autoriteiten weten niet wat de oorzaak van de explosie was. De verantwoordelijkheid is niet opgeëist. Volgens de woordvoerder van de president zijn er in de afgelopen vijf jaar meerdere pogingen gedaan om Mnangagwa om te brengen.

Mnangagwa werd in november president. Zijn voorganger Robert Mugabe moest na een militaire coup het veld ruimen. Vorige maand maakte Mnangagwa (75) bekend dat er op 30 juli presidents- en parlementsverkiezingen komen.