Nieuws/Binnenland
2210197
Binnenland

Kamer krijgt tik op vingers van Greco

Topoverleg over kritiek op flat Pechtold

Alexander Pechtold (D66)

Alexander Pechtold (D66)

Den Haag - Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, het zogenaamde presidium, zal zich buigen over het rapport van de Europese anti-corruptiewaakhond Greco, waarin ook de geschonken flat van D66-leider Pechtold wordt aangehaald.

Alexander Pechtold (D66)

Alexander Pechtold (D66)

Dat heeft een woordvoerder van de Tweede Kamer zaterdag laten weten, nadat deze krant heeft bericht over het rapport waaruit blijkt dat Greco vindt dat de Tweede Kamer de integriteitsregels niet goed implementeert en naleeft.

Het rapport was reeds op de agenda van het presidium gezet om woensdag aanstaande te bespreken. Dit dagelijks bestuur van de Kamer staat onder leiding van Kamervoorzitter Arib. Toen de kwestie eind 2017 in de publiciteit kwam, wilde ze zich er nog niet over uitlaten.

PVV-leider Wilders roept het presidium nu echter op om tot op de bodem uit te zoeken hoe het zit met het Scheveningse appartement dat Pechtold in 2017 kreeg van een bevriende oud-diplomaat, waarvan hij het niet nodig vond om het in het geschenkenregister van de Tweede Kamer te laten opnemen.

Wat Wilders betreft wordt de D66’er ter verantwoording geroepen en moet er worden „bezien welke maatregelen moeten worden genomen” om herhaling in de toekomst te voorkomen. De woordvoerder van Pechtold liet vrijdagavond weten dat ze blijven bij de eerdere uitleg, dat het gaat om een privé-aangelegenheid.