Nieuws/Binnenland
2210448
Binnenland

Friezen kennen lokale held Redbad niet

Scène uit de film Redbad.

Scène uit de film Redbad.

Het duurt nog een paar uur voordat vanavond in Leeuwarden de film Redbad in première gaat. De film over een van de grote Friese koningen wordt vertoond op een groot scherm in het centrum van de Friese hoofdstad. Maar inwoners van de provincie die daar halverwege de middag rondstruinden weten nagenoeg allemaal helemaal niets over de zevende-eeuwse vorst.

Scène uit de film Redbad.

Scène uit de film Redbad.

,,Ik weet wel dat die filmvertoning hier vanavond is. Maar ik heb helemaal geen idee wie die man is’’, aldus een echtpaar van rond de veertig. Een 74-jarige man, die met zijn 70-jarige vrouw door de stad wandelt: ,,Ik heb op geschiedenisles nog nooit iets over hem gehad. Ook thuis niet en dat terwijl ik mij redelijk bewust ben van de Friese geschiedenis.’’

Viking

De première vindt vanavond plaats op het Zaailand, een groot plein in Leeuwarden. Het verhaal speelt zich af in 700 na Christus en gaat over de strijd tussen de Friezen en de Franken. Redbad wordt gespeeld door acteur Gijs Naber. In de film, die geregisseerd is door Roel Reiné, wordt Redbad uiteindelijk opgenomen bij de Vikingen.

Maar een Viking is hij toch echt niet, vindt Gosse van Houten (68). Hij en zijn vrouw Sjitske (63) zijn zowat de enigen die iets van Redbad weten. ,,Ik heb over Redbad eerder wel eens gelezen. Maar dat-ie wordt beschouwd als Viking, dat geloof ik niet.’’ Volgens de man moet Redbad als grote leider worden gezien die de Friezen heeft verenigd. Een barbaarse Noorman was hij allerminst, zo zegt Van Houten.

Gosse en Sjitske van Houten

Gosse en Sjitske van Houten

,,Kijk, Friesland liep van Denemarken tot aan België. Hij bracht die verschillende stammen bij elkaar.’’ Volgens de man hoort Redbad bij de Friese cultuur en voelt hij zich om die reden wel met hem verwant. ,,Ik voel me een echte Fries. Ik heb er een hekel aan om over de Afsluitdijk te moeten.’’ De Friezen moeten volgens het echtpaar Redbad zien als een held. ,,Hij bracht ze bij elkaar, dus het is wel een held’’, meent de vrouw.

Gevechten

Nog één andere man weet vaag iets over Redbad. ,,Ik heb het wel op de lagere school gehad’’, aldus Jan de Vries uit Dokkum. ,,De schoolmeester vertelde een of ander spannend verhaal over gevechten. Maar meer weet ik eigenlijk ook niet.” De Vries’ vrouw: ,,Ik heb alleen vanochtend toevallig iets de film gelezen in de krant. Dat is alles.’’

Jan de Vries en zijn vrouw

Jan de Vries en zijn vrouw

De première van de film en het programma eromheen begint vanavond om negen uur. De film draait vanaf 28 juni in de bioscoop.