Nieuws/Binnenland
2210536
Binnenland

Bestuur vmbo-scholen: draai besluit terug

MAASTRICHT - De voorzitter van het schoolbestuur van de twee vmbo’s in Maastricht die de leerlingen geen diploma’s mogen geven, roept onderwijsminister Arie Slob op de beslissing terug te draaien. Hij vindt het te ver gaan.

Dat bevestigt een woordvoerder naar aanleiding van een bericht van het programma Nieuwsuur.

„Het is het ergste wat leerlingen en een school kan overkomen en ik begrijp dat de Inspectie zijn werk moet doen, maar dit gaat wel heel ver. Dit besluit is niet in het belang van de kinderen. Bestraf ons, niet de leerlingen”, aldus André Postema, de voorzitter van het College van Bestuur van het Limburgs Voortgezet Onderwijs.

Tientallen ouders hebben inmiddels een advocaat in de arm genomen. Ook zijn ouders een petitie gestart waarin de minister wordt gevraagd de alsnog gezakte leerlingen zonder verdere vertraging hun diploma in ontvangst te laten nemen.

Het examen bestaat uit twee delen: een schoolexamen en een landelijk examen. Die twee samen leiden bij goed resultaat tot een diploma. Maar het schoolexamen deugde niet. Volgens Slob hadden de leerlingen daarom niet mee mogen doen aan het landelijk examen.

Per leerling wordt nu bekeken welke vakken voor het schoolexamen nog ingehaald moeten worden. Slob wil dat daarnaast ook het landelijk examen opnieuw gemaakt moet worden. Maar Postema wil het houden bij de correctie voor het schoolexamen. Bij goed resultaat zou het afgelegde landelijk examen in stand moeten blijven. Dan voorkom je dat leerlingen ook het landelijk examen over moeten doen.

Inspectie

Minister Slob laat in een reactie weten dat het prioriteit nummer één is om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk leerlingen alsnog een diploma kunnen halen. „Per leerling is dat maatwerk. Ik wil daar nu geen generieke uitspraken over doen. We laten de inspectie eerst haar werk doen. Midden volgende week wordt meer duidelijk over de mogelijke oplossingen hiervoor. Voorop staat dat deze leerlingen een diploma kunnen halen, dat de waarde heeft die we daarvan mogen verwachten en dat hen goed voorbereidt op een vervolgstudie en op werk.”