Nieuws/Binnenland
2211088
Binnenland

Olie verspreidt zich tot bij Hoek van Holland

Zwanen besmeurd met olie door groot lek Rotterdam

ROTTERDAM - Door de grote hoeveelheid stookolie die zaterdagmiddag is gelekt in de Derde Petroleumhaven in Rotterdam zijn meerdere zwanen vervuild geraakt. Mensen die vervuilde dieren zien, worden opgeroepen de dierenambulance te bellen.

De olie is al bij Hoek van Holland gesignaleerd. De kans bestaat dat de stranden zichtbaar vervuild raken, waarschuwt de veiligheidsregio.

Op sommige plekken ligt een dun filmlaagje op het water. Om te voorkomen dat jachthavens langs de Nieuwe Waterweg vervuild raken, blijven ze afgesloten. Zo worden havens gesloten in onder meer Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Hoogvliet, meldt de veiligheidsregio.

Een bulktanker botste zaterdagmiddag in de Derde Petroleumhaven in het Botlek-gebied tegen een steiger, waardoor een gat in de romp ontstond waaruit ongeveer 200 ton stookolie stroomde. Het havenbedrijf en de brandweer hebben drijvende schermen rond de olievlek neergelegd om verdere verspreiding te voorkomen. Een speciaal bedrijf is inmiddels begonnen met het opruimen van de stookolie.

Het gaat waarschijnlijk wel enkele dagen duren voordat alles is opgeruimd, meldt de veiligheidsregio. „Het is een voorzichtige schatting, maar alle steigers en schepen die er liggen moeten eerst worden schoongemaakt”, aldus een woordvoerder. De veiligheidsregio wijst erop dat er stankoverlast kan ontstaan, vooral als het de komende dagen warmer wordt.

Ondanks de drijfschermen die in de Derde Petroleumhaven zijn neergelegd, heeft een klein deel van de olie zich dus toch al verder verspreid.

De oorzaak van de aanvaring is nog niet bekend.