Nieuws/Binnenland
2211113
Binnenland

Duitsland is door het dolle heen!

Toni Kroos.

Toni Kroos.

BERLIJN - Duitsland is door het dolle heen! „Ja!!!”, schreeuwen drie ietwat aangeschoten Duitse dames in Berlijn als vanavond ver in de blessuretijd de verlossende goal tegen Zweden valt uit een vrije trap van Toni Kroos (2-1). Iedereen springt van hun stoelen en danst in het rond, wildvreemden worden omarmd en gekust.

Toni Kroos.

Toni Kroos.

„Wir schaffen das!”, roept Nina (50) met schorre, overslaande stem. „Ik heb het de hele tijd gehoopt en gedacht dat het nog zou lukken.” Daarbij kwam de Mannschaft, ondanks ononderbroken aanvallen, op 0-1 achterstand, na een onoplettendheid van Real-speler Kroos.

Crèche-leidster Nina staat met haar vriendinnen onder een leegstaand tankstation in de voormalige arbeiderswijk Prenzlauer Berg. Het pompstation is omgebouwd tot Biergarten, een honderdtal mensen bekijkt de WK-wedstrijd tegen de Scandinavische Vikingen.

Veel Duitsers dachten dat het toernooi in Rusland snel voorbij zou kunnen zijn na de verrassende nederlaag tegen Mexico in de openingswedstrijd. „Hee, we zijn niet zomaar iemand. Wij zijn Weltmeister, weet je wel!”, zegt Nina niet zonder trots. En dan: „Wij zijn niet zo dom als de Hollanders en de Italianen om tegen Zweden te verliezen!”

Te arrogant

„Wij Duitsers hebben eerst wat tegenwind nodig, om in het toernooi te groeien. En dan hebben we altijd geluk, zoals de Engelse speler Gary Lineker zei: Een wedstrijd duurt negentig minuten en op het eind wint Duitsland”, vertelt Dida Zende, die als kunstenaar de zaak bestiert.

„Weet je, dit is trouwens fantastisch voor de bieromzet in de Bondsrepubliek. Maar het zou beter zijn als wij niet opnieuw wereldkampioen worden. Want dan worden we te arrogant. Duitse dominantie is niet goed, dat zie je ook in de politiek.”