Nieuws/Binnenland
2211361
Binnenland

Uitslag herexamens VMBO Maastricht op 31 augustus bekendgemaakt

MAASTRICHT - Leerlingen van VMBO Maastricht die herexamens moeten doen voor het schoolexamen en het landelijk eindexamen, krijgen de uitslag uiterlijk 31 augustus te horen. Dat maakte het schoolbestuur zaterdagavond in een mail aan ouders bekend. Het nieuwe schooljaar voor het vervolgonderwijs begint in Limburg overigens al op 20 augustus.

VMBO Maastricht heeft daarom inmiddels contact opgenomen met aansluitende opleidingen om te bekijken of er mogelijkheden zijn om toch te starten met de vervolgopleiding. „We vragen de vervolgopleiding om enige coulance te tonen om te voorkomen dat leerlingen een jaar moeten wachten”, legt een woordvoerder van VMBO Maastricht zondag uit. „Uitgangspunt is echter dat je zonder diploma niet kunt beginnen aan je vervolgopleiding”, laat de school overigens in de mail aan de ouders weten.

In de week van 8 tot en met 17 augustus zijn de centrale examens van de vakken die opnieuw gedaan moeten worden. Dat is door het ministerie van Onderwijs bepaald, aldus de school. Vóór die tijd, tijdens de vakanties, moeten de ontbrekende schoolexamens zijn afgerond. De school stelt voor iedere leerling apart een plan op om de herkansing mogelijk te maken.

Wie op vakantie wil, kan geen herexamens doen, waarschuwt de school. „Wanneer je er niet bent, kun je niet slagen en kom je dus niet in aanmerking voor het diploma.”

Het eindexamen van 354 leerlingen van VMBO Maastricht werd door de minister ongeldig verklaard omdat de school niet alle lessen had gegeven en ook niet alle toetsen had laten maken voor het schoolexamen. Volgens de woordvoerder van VMBO Maastricht vraagt de school nu „barmhartigheid van de minister en coulance van anderen.” Het gaat volgens hem namelijk om een uitzonderlijke situatie waarvan de leerlingen buiten hun schuld de dupe zijn.