Nieuws/Binnenland
2211637
Binnenland

200 ton stookolie verspreid in Botlek

Olieramp haven kan weken duren

Rotterdam - De olieramp in de Rotterdamse haven kan weken aanhouden. Met man en macht wordt geprobeerd de 200 ton gelekte stookolie in te dammen en op te ruimen. Daar is een tiental vaartuigen mee bezig.

Dat zegt een woordvoerder van de Veilligheidsregio Rijnmond. De Derde Petroleumhaven in de Botlek is afgesloten, maar de olie is al de Maas en Nieuwe Waterweg op gestroomd, tot aan Hoek van Holland.

De oorzaak van de ramp wordt onderzocht. „Er zijn tot nu toe geen verdachten van strafbare feiten aangehouden. De zeehavenpolitie en de inspectie ILT kijken wat er precies is gebeurd. Een tanker is met een harde klap tegen een steiger aangevaren en opengescheurd. Het waarom weten we nog niet”, aldus de Veiligheidsregio.

Minstens achthonderd vogels zijn besmeurd met stookolie. Dat zegt een woordvoerder van Reddingsteam Zeedieren Nederland. Tien tot vijftien dierenambulances en verschillende boten van de brandweer worden ingezet om de dieren te redden over een stuk van ongeveer tien kilometer tot aan Hoek van Holland.

Deltalinqs, de ondernemersvereniging in de haven, verwijst naar Odfjell, de eigenaar van de Noorse ramptanker. Die was zondagmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

Alarmsituatie

Deltalinqs en het Havenbedrijf Rotterdam willen ook graag weten waarom er zoveel olie kon vrijkomen in het kwetsbare havengebied, waar behalve overlast voor schepen en terminals veel zeldzame flora en fauna gevaar lopen. „Zolang er sprake is van een alarmsituatie, heeft de Veiligheidsregio de leiding.”

Volgens de Veiligheidsregio zijn alle hulpdiensten ter plekke om de schade zoveel mogelijk te beperken. „Iedereen werkt mee. Over de schuldvraag kunnen we nu echt niks zeggen. Dat onderzoek duurt nog wel even. De vraag is straks wie deze hele operatie gaat betalen. Ook de verzekeraars buigen zich daar al over”, aldus de zegsman.

Naar schatting zal de olielekkage tientallen miljoenen euro’s gaan kosten. Het lek in de tanker is inmiddels gedicht. „Er komt geen nieuwe olie meer bij.”