Nieuws/Buitenland
2211643
Buitenland

Geen steun VS meer voor Syrische rebellen

Leden van het Vrije Syrische Leger.

Leden van het Vrije Syrische Leger.

AMMAN - Syrische rebellen in het zuidwesten van Syrië hoeven niet te rekenen op militaire steun van de VS in hun strijd tegen het Syrische leger dat met hulp van Rusland terrein probeert terug te winnen. Dat blijkt uit een boodschap die het Amerikaanse leger heeft doen uitgaan naar leiders van het Vrije Syrische Leger (FSA).

Leden van het Vrije Syrische Leger.

Leden van het Vrije Syrische Leger.

De hoop bij de rebellen dat Washington wel weer steun zou geven werd eerder aangewakkerd door andere berichten. De VS waarschuwden de Syrische president Bashar al-Assad en zijn Russische bondgenoten vooral geen activiteiten te ontplooien in de zogenoemde de-escalatiezone die Amerika en Rusland hebben afgesproken. Inbreuk zou „serieuze gevolgen” kunnen hebben.

Maar de laatste boodschap klinkt heel anders. De rebellen is te verstaan gegeven dat ze zelf maar moeten beslissen hoe ze het Syrische offensief weerstaan. De VS hebben de FSA eerder met wapens en miljoenen dollars gesteund. Volgens militaire waarnemers heeft Amerika de steun opgeschort nadat president Donald Trump het programma schrapte.