2211956
Binnenland

Dierenambulances rijden af en aan

’Er is veel stress bij de dieren’

Rotterdam - Tientallen vrijwilligers en gespecialiseerde dierenverzorgers zijn de komende dagen nog volop in de weer om de honderden met olie besmeurde vogels te redden.

De gevleugelde dieren zijn de dupe van een grote olievlek die ontstond nadat zaterdag een olietanker in de Derde Petroleumhaven in het Botlekgebied tegen een steiger aanvoer. Het zwarte stinkende goedje verspreidde zich razendsnel via de wateren door het Rijnmondgebied. De in het water verblijvende zwanen, meerkoeten, meeuwen en andere watervogels konden geen kant op.

Substantie

„Het grootste probleem is dat we nog niet precies weten hoe de samenstelling van dit spul is. Dat moet goed uitgezocht worden. Zodat de vogels goed kunnen worden geholpen en we zeker weten dat mijn mensen ook niet met iets raars in contact komen”, zegt Monique de Vrijer, beheerster van Vogelklas Karel Schot aan het Afrikaanerplein in Rotterdam.

Met plastic handschoenen en besmeurde schorten zijn de dierenverzorgers bezig met de eerste hulp te bieden in het binnenterrein van de vogelopvang. De Vrijer: „We krijgen vooralsnog vooral zwanen binnen. Belangrijk is ze eerst te stabiliseren. Pas daarna kunnen we echt ze gaan schoonmaken. Via hun bloedwaarde bekijken we hoe ze eraan toe zijn. Zijn ze sterk genoeg gaan we pas proberen het spul van de veren af te krijgen. Dat kan echt pas later nu is er nog te veel stress bij de dieren.”

Plastic bakken

Dierenambulances rijden in de tussentijd af en aan bij de speciale Vogelopvang Vogelklas Karel Schot. In grote plastic bakken worden de zwanen met overal smurrie binnengebracht. In de hele regio rukken de ambulances uit om de vogels te vangen en zo snel mogelijk naar de opvang te brengen. Maar ook de brandweer en Rijkswaterstaat zijn ingezet.

„We hebben hulp van heel veel betrokkenen uit ook andere regio’s. Het is nog niet in te schatten hoe groot de omvang van deze ramp is. Maar het lijkt gigantisch. Ik heb begrepen dat het er mogelijk honderden zijn. Ook dat moet in de loop van de week meer duidelijk zijn.”

De Vrijer zegt dat het belangrijk is om de vogels zo snel mogelijk schoon te krijgen. „Door de olie op de veren raken ze lek en kunnen ze gewoon verdrinken. Het verenpak heeft een isolerende werking. Als dat niet werkt raken ze onderkoeld en sterven.