Nieuws/Binnenland
2212108
Binnenland

Migratietop: Rutte niet optimistisch

Mark Rutte bij aankomst in Brussel.

Mark Rutte bij aankomst in Brussel.

Brussel - Premier Rutte is met weinig hooggespannen verwachtingen naar Brussel gekomen voor een ingelaste migratietop.

Mark Rutte bij aankomst in Brussel.

Mark Rutte bij aankomst in Brussel.

De leiders van zestien EU-landen zijn zondagmiddag bij elkaar gekomen in de hoop het volledig vastgelopen asieldossier vlot te kunnen trekken. Door politieke druk uit Duitsland en Italië is de nood om tot overeenstemming te komen heel groot geworden.

Rutte zei vooraf dat dit kan helpen om tot een deal te komen. „Ik heb hoop, maar ik ben niet heel erg optimistisch eerlijk gezegd.”

Bewaken

De EU wil werk maken van het beter bewaken van de buitengrenzen. Door de instroom van illegale migratie te beperken, hoopt Rutte overeenstemming te kunnen bereiken over de verdeling van erkende vluchtelingen. Economische migranten zullen direct terug moeten.

Angela Merkel en Jean-Claude Juncker voorafgaand aan de migratietop.

Angela Merkel en Jean-Claude Juncker voorafgaand aan de migratietop.

Oost-Europese landen als Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije voelen helemaal niks voor opvang van ook maar één enkele vluchteling. Zij zijn er vandaag ook niet bij in Brussel. Rutte hoopt donderdagavond, als alle 28 EU-landen bij elkaar komen voor een officiële EU-top, een deal te kunnen sluiten.

Solidariteit

Daarvoor is nog een hoop werk nodig. De nieuwe Italiaanse regering is zeer geïrriteerd over het vermeende gebrek aan solidariteit van de rest en ruziet flink met de Franse president Macron, die de Italianen de les las. Rome heeft de havens gesloten voor migrantenschepen.

Rutte neemt de rol van oliemannetje op zich. „Ik zal proberen te zorgen dat sfeer goed blijft en dat een aantal irritaties tussen mensen worden uitgesproken”, zei hij. „Ik hoef het zelf gelukkig met niemand bij te leggen.”

Daarnaast hoopt hij dat er een eerste goed gesprek gevoerd kan worden over een echte oplossing. „Zodat we hopelijk donderdagavond een besluit kunnen nemen.”

Over een gezamenlijk plan van Spanje en Frankrijk om migranten in kampen binnen de EU op te vangen, is hij niet erg enthousiast. „Dat is eigenlijk de oude aanpak van hot spots. Ik snap zo’n voorstel, maar je zult tegelijkertijd moeten kijken waarom de boten gaan varen. Mijn hoop, en klein beetje verwachting, is dat als de druk afneemt je het sneller eens wordt over de verdeling.”