Nieuws/Buitenland
2212489
Buitenland

Kiesraad: Erdogan heeft meerderheid stemmen

Mensen in Turkije vieren feest.

Mensen in Turkije vieren feest.

ISTANBUL - De Turkse kiesraad heeft president Recep Tayyip Erdogan maandag officieel uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen. Volgens voorzitter Sadi Güven heeft Erdogan meer dan de helft van de stemmen binnen nadat 97,2 procent van stemmen is geteld. Daardoor is geen tweede verkiezingsronde nodig, meldt staatspersbureau Anadolu.

Mensen in Turkije vieren feest.

Mensen in Turkije vieren feest.

Güven maakte tevens bekend dat de pro-Koerdische partij HDP, die geen lijstverbinding heeft, de kiesdrempel van 10 procent heeft gehaald om in het parlement te komen. Erdogan sprak na de bekendmaking zijn aanhang toe in Ankara, bij het gebouw van de AK-partij. De president had al eerder de overwinning opgeëist.

Bezwaar

Toen de voorlopige uitslag zondag bekend werd, maakte de oppositie meteen bezwaar. Maar de zegsman van de centrumlinkse CHP roept de kiezers op om de kalmte te bewaren en zich niet te laten provoceren. CHP-kandidaat Muharrem Ince zal in de loop van maandagochtend reageren op de uitslag.

De CHP stelde eerder al vraagtekens bij de live polls van staatsmedia zoals Hürriyet. Ince’s partij vindt dat de berichtgeving erop gericht is ’de resultaten van de verkiezingen te manipuleren’. Op basis van eigen gegevens scoorde de president op geen moment meer dan 48 procent, aldus de partij.

De regeringswoordvoerder maakte het nieuws bekend toen Erdogan, volgens Turkse staatsmedia, veruit de meeste stemmen had vergaard. De staatsmedia brachten op de verkiezingsavond een ’live’ scorebord. Volgens hun tellingen gaat Erdogan – met op moment van schrijven 98% van de stemmen geteld – aan kop met 52,5 procent van de stemmen. Zijn grootste rivaal Muharrem Ince, van de centrumlinkse CHP, volgt met 30,7 procent.

„Ons volk heeft ons de taak gegeven het presidentiële en uitvoerende ambt uit te oefenen”, zei Erdogan in een korte toespraak in Istanbul. „Ik hoop dat niemand een schaduw zal werpen over de resultaten en de democratie zal beschadigen om het eigen falen te verbergen”, zo sneerde hij overduidelijk naar de beschuldigingen van fraude (zie hieronder).

Erdogan bedankte de Turkse kiezers, onder wie een ruime meerderheid van de Nederlandse stemgerechtigden, voor het in hem gestelde vertrouwen. De alliantie van zijn regerende AK-partij heeft in het parlement de steun van de rechts-nationalistische MHP én heeft nu het mandaat van het publiek.

Felicitaties uit Amsterdam

De Servische president Aleksandar Vucic en de Hongaarse leider Victor Orbán hebben de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zondagavond als eersten gefeliciteerd met zijn verkiezingszege. Dat heeft het staatspersbureau Anadolu gemeld.

Ook in Nederland wordt de winst van Erdogan groots gevierd. In de Amsterdamse wijk Bos en Lommer vulde een optocht van toeterende auto’s met Turkse vlaggen de straten. In De Baarsjes kwamen tientallen Turkse fans samen met veel vlagvertoon. Ook uit andere steden, zoals Amersfoort, worden grote stoeten gerapporteerd.

Drempel

In het verleden meldde staatspersbureau Anadolu na sluiting van de stembureaus ook steevast een ruime voorsprong van Erdogan. Naarmate de avond vorderde werd die steeds kleiner.

Eigenlijk was slechts één vraag nog gedurende de avond relevant: blijft Erdogan boven de 50 procent? Hij heeft namelijk een absolute meerderheid nodig voor een nieuwe termijn. Zou hij die drempel niet halen, dan zou op 8 juli een tweede ronde volgen, met nog maar één tegenstander. Dat scenario is nu van de baan.

Parlement

Tegelijkertijd met de presidentsverkiezingen zijn er ook parlementsverkiezingen. Ook daar leidt de AK-partij met 42 procent van de stemmen. De CHP-partij heeft 22 procent, de AK-getrouwe MHP elf en de pro-Koerdische HDP eveneens elf, aldus de staatsmedia. Daarmee hebben de Koerden de kiesdrempel gehaald.