Nieuws/Binnenland
2212817
Binnenland

Zeldzaam inkijkje van burgemeester R’dam

Aboutaleb opnieuw bedreigd met dood

Ahmed Aboutaleb in de studio van Studio Rusland.

Ahmed Aboutaleb in de studio van Studio Rusland.

Rotterdam - Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam is vorige week met de dood bedreigd na zijn beslissing een Pegida-demonstratie niet te verbieden. Dat onthult hij in tv-programma Studio Rusland.

Ahmed Aboutaleb in de studio van Studio Rusland.

Ahmed Aboutaleb in de studio van Studio Rusland.

Aboutaleb reageerde op het nieuws dat de Zweedse voetballer Jimmy Durmaz met de dood wordt bedreigd, net als zijn vrouw en kinderen, nadat hij de overtreding veroorzaakte waaruit Toni Kroos een vrije trap binnenschoot. „Welkom in mijn wereld”, zei Aboutaleb over de reactie van Durmaz, die van Assyrische afkomst is.

„Mijn laatste doodsbedreiging was van vorige week. Dat zijn nare dingen. Het gebeurde naar aanleiding van een debat met Denk over Pegida. Ik had besloten een demonstratie niet te verbieden. Diezelfde middag liep er een ernstige doodsbedreiging binnen. Blijkbaar is dat voor sommigen een normale manier om je ongenoegen te uiten.”

De burgervader was onderweg naar huis vanuit de gemeenteraad, en zou nog terugkeren. „Ik heb toen besloten om niet meer naar m’n werk te gaan. Die middag ben ik thuis gebleven.”

Jneid

Aboutaleb brengt zelden iets over de doodsbedreigingen naar buiten, en sprak er pas over toen presentator Henry Schut erover begon. „Ik probeer het zelf nooit naar buiten te brengen”, bevestigt de burgemeester, die uitlegt dat zulke zaken pas naar buiten komen als iemand ervoor wordt berecht. De burgemeester laat wel altijd aangifte doen.

De burgemeester wordt met enige regelmaat bedreigd. In 2009 gebeurde dat door een Feyenoord-supporter. In 2014 werd zijn huis extra beveiligd, en recentelijk ontving Aboutaleb bedreigingen nadat de salafistische prediker Fawaz Jneid hem beschreef als een vijand van de islam.

Turkse minister

Aboutaleb refereerde ook nog aan een volgens hem ’enorme uitspraak’ van Ömer Çelik, de Turkse minister van Europese Zaken. „Die sprak mij vooral als moslim aan, niet als burgemeester. ’Hoe kan een moslim zo’n demonstratie toestaan?’, vroeg hij. Ik dacht: bemoei je met je eigen land, zorg eerst dat de mensenrechten goed worden gebillijkt. Er zitten nog journalisten vast. Nog een hoop werk te verrichten daar.”

Volgens Aboutaleb dragen dergelijke uitspraken van de Turkse regering eraan bij dat politici in andere landen de wind van voren krijgen. „Daardoor wordt een klimaat gecreëerd, waardoor het normaal wordt om doodsbedreigingen te versturen.”