Nieuws/Binnenland
2213023
Binnenland

Klant trekt halve AH leeg en scant één cola

DEN HAAG - Een halve kilo kalfsoester (25,50 euro), zes flessen Lanson Brut-champagne (179,94 euro), kaasjes, ossenhaas en garnalen – maar ook toiletpapier en een koekenpan. Een klant van een Albert Heijn-vestiging in de regio Den Haag dacht een viersterrendiner te gaan voorbereiden voor een spotprijsje.

De klant scande namelijk één flesje cola bij de zelfscanner. Daarna liep hij met een uitpuilende winkelkar naar buiten. Al snel had winkelpersoneel hem in de gaten. „Dat valt natuurlijk op”, verklaart de Officier van Justitie in Den Haag.

Nadat de man was gesnapt, werd zijn winkelkarretje alsnog gescand. Zo weet de supermarkt precies voor hoeveel geld er is ontvreemd. Uiteindelijk bleef de teller op 1093,59 euro steken. Morgen zal de rechter zich buigen over de zaak.

De identiteit van de verdachte is niet bekend. Ook is niet duidelijk in welk filiaal het voorval precies is gebeurd.

Ook ’slimme’ diefstal wijdverspreid

Overigens hebben winkelketens allerlei algoritmes ingesteld waardoor winkeldieven worden betrapt, zo schreef het NRC recentelijk: wie lang in de winkel blijft, maar weinig afrekent, wordt aangemerkt als ’verdacht’.

Hoewel de verdachte in Den Haag wel érg opvallend bezig was, is het meer snuggere deel van het winkelend publiek ook warm te maken voor wat ’korting’, zo vertelde een universitair docent Criminologie aan de Universiteit van Londen. Emmeline Taylor deed onderzoek naar winkeldiefstal en merkte dat avocado’s in bepaalde landen massaal als wortels – een goedkope groente – worden aangeslagen.