Nieuws/Buitenland
22130696
Buitenland

Grootayatollah Ali Khamenei in tranen

Dochter gedode generaal: VS wacht ’donkere dag’

TEHERAN - De Verenigde Staten en hun bondgenoot Israël gaan een „donkere dag” tegemoet. Dat zei de dochter van de gedode Iraanse generaal Qassem Soleimani maandag tijdens een herdenkingsceremonie voor haar vader in Teheran.

„Gekke Trump, denk niet dat alles voorbij is met het martelaarschap van mijn vader”, zei Zeinab Soleimani tegenover een grote menigte. De dienst, waar duizenden mensen op afkwamen, was live op de Iraanse staatstelevisie te volgen.

Iraniërs zijn in Teheran massaal de straat opgegaan om stil te staan bij de dood van de generaal. Het gaat volgens staatsmedia om miljoenen mensen. Rouwende Iraniërs droegen vlaggen bij zich en posters van de generaal. Ook scandeerden mensen "dood aan Amerika".

Grootayatollah geëmotioneerd

De hoogste leider van Iran, grootayatollah Ali Khamenei, ging de menigte maandag voor in gebed. Hij klonk geëmotioneerd en leek ook te huilen bij de grafkisten van Soleimani en andere "martelaren" die omkwamen bij de droneaanval. De grootayatollah kondigde eerder al aan dat de dood van Soleimani gewroken zal worden.

Ook tal van andere hoogwaardigheidsbekleders woonden de plechtigheid bij. Het ging onder meer om president Hassan Rohani, parlementsvoorzitter Ali Larijani en bevelhebber Hossein Salami van de Revolutionaire Garde.

Lees verder onder de foto

Rouwende Iraniërs droegen vlaggen bij zich en posters van de generaal.

Rouwende Iraniërs droegen vlaggen bij zich en posters van de generaal.

Dinsdag wordt Soleimani begraven in zijn geboorteplaats Kerman.

Qassem Soleimani kwam vrijdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad om door een Amerikaanse raket. Hij was de rechterhand van de Iraanse geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei, die maandag een gebed leidt ter ere van de gedode generaal. Iran heeft wraak op de VS gezworen.