Nieuws/Binnenland
2213194
Binnenland

’Het kan het verschil maken tussen leven en dood’

Fiets blijkt wondermiddel Rode Kruis

AMSTERDAM - Steeds vaker pakken hulpverleners van het Rode Kruis de fiets. Het aantal ’bikers’ op evenementen is met een kwart gestegen in vijf jaar. De aanwezigheid van de redders met pedalen kan het verschil maken tussen leven en dood, zegt Peter Paul Tenthof van Noorden, hoofd evenementenhulp van het Rode Kruis.

Biker Kevin Bogaerts (23) was bij een evenement in Friesland als eerste bij een meisje dat met haar hoofd op een stoeprand was gevallen en buiten bewustzijn was. „Ik kreeg een oproep. Een verkeersregelaar had gezien dat ze onderuit ging en niet reageerde”, vertelt de Emmeloorder. Hij sprong op zijn fiets en was razendsnel ter plaatse. „Als ik te voet had gemoeten, had ik er een kwartier langer over gedaan.”

En dat had nogal een verschil kunnen maken, legt hij uit. De spieren van iemand die bewusteloos is, verslappen namelijk. „Dan kan je in je eigen tong stikken.”

Het meisje kwam uiteindelijk bij, en kon na een controle in de uiteindelijk gearriveerde ambulance naar huis. „Het is zo’n machtig mooi gevoel dat je mensen kan helpen, terwijl je iets doet waar je in je vrije tijd al van geniet”, zegt Bogaerts, die elke week een kilometer of 80 fietst. Sinds een half jaar is hij biker voor het Rode Kruis op evenementen, en inmiddels is hij zes keer actief geweest.

Duizend hulpverleners te kort

Het Rode Kruis trok vorig jaar in De Telegraaf nog aan de noodklok: de organisatie kwam duizend hulpverleners te kort om alle evenementen in Nederland goed te kunnen bemannen. Na publicatie meldden honderden mensen zich aan en ook het aantal bike-teams groeide. Er zijn er nu 40, met zo’n 200 getrainde hulpverleners die met een AED en een verbandtas op een mountainbike peddelen over evenementen waar ze nodig zijn. En vaak zijn ze daar sneller dan een ambulance.

Overigens kunnen de bikers niet op elk evenement uit de voeten Op een hobbelig festivalterrein zoals op Lowlands zal je ze niet zien, op de Nijmeegse vierdaagse met goede wegen wel. „Of als er bijvoorbeeld bij een muziekfestival podia door de hele stad staan”, vult Bogaerts aan. „Als er een aanvraag is, sta ik klaar met mijn fiets en helm.”