Nieuws/Binnenland
2213310
Binnenland

Groep wil los van ’verkrachtende’ sjeiks

Matpartij in moskee om gevreesde Hijaz-groep

Den Haag - De politie heeft zondagmiddag ingegrepen bij een grote vechtpartij tussen gelovigen in de Noeroel Islam moskee in Den Haag. Tussen twee groepen in de moskee ontstond duw- en trekwerk en er vielen klappen. „Het was een grote puinhoop”, zegt een van de aanwezigen. De politie heeft de moskee ontruimd. Ook vrouwen raakten onderling slaags. Niemand raakte gewond.

Het is niet de eerste rumoerige vergadering binnen de moskee, waar veel Surinamers komen. In het gebedshuis speelt een felle richtingenstrijd. Een groep dissidenten vormt een minderheid die zich verzet zich tegen de koers van de meerderheid. De groep wil dat de Noeroel Islam wordt losgekoppeld van de Britse Hijaz-beweging, een organisatie van Brits-Pakistaanse sjeiks.

De groep is geroyeerd en heeft dat voor de rechter aangevochten. Bij de vergadering van zondag wilden de dissidenten aantonen dat hun royement onrechtmatig is omdat een oud-voorzitter tijdens de bestuursperiode geen vaste woon- of verblijfplaats had. Hij had alleen een postadres in Nederland.

Volgens het moskeebestuur is het rumoer volledig te wijten aan de dissidenten. ’Op videobeelden is duidelijk te zien dat twee van de 'ex-geroyeerden’ of ’'dissidenten' aan het schelden zijn, hun stem verheffen, dreigementen uiten, leden te slaan. Eén van de heren roept zelfs (in het Surinaams) agressief dat een ander lid niet zal thuis komen vandaag.’

Kinderverkrachting

De Telegraaf schreef recent over misstanden rond de Hijaz-groep. „Op een uur vliegen van Amsterdam ligt een Nederlands minikalifaat: midden in Engeland wonen tientallen Nederlandse moslims op een landgoed onder leiding van een clan van radicale sjeiks”, zo schreef deze krant vorig jaar.

In de buurt van Birmingham zit een moslimcommune met tientallen Nederlanders. De sjeiks zouden zich verrijken met manipulatie en bangmakerij. De stichter van de Hijaz-commune is door Nederlandse vrouwen beschuldigd van kinderverkrachting.

De huidige leider kondigde eerder aan dat hij een sharia-rechtbank in Den Haag wilde openen. Ook sprak hij in 2015 op een demonstratie tegen de cartoons van Charlie Hebdo, slechts een paar weken na de dodelijke aanslag op dat Franse magazine.