Nieuws/Binnenland
2213323
Binnenland

Erdogan-feest in straten A’dam en R’dam

Toeterende Turken nemen grote steden over: ’Totale invasie’

Turkse Nederlanders op het Mercatorplein in Amsterdam.

Turkse Nederlanders op het Mercatorplein in Amsterdam.

AMSTERDAM - In verschillende steden zijn zondagavond Turkse aanhangers van president Erdogan de straat opgegaan om de verkiezingsuitslag te vieren, waarbij ze het verkeer blokkeerden en tot veel gefronste wenkbrauwen zorgden. Ook de Nederlands-Turkse publiciste Yesim Candan verbaasde zich te midden van een feestende meute.

Turkse Nederlanders op het Mercatorplein in Amsterdam.

Turkse Nederlanders op het Mercatorplein in Amsterdam.

De feestende groep kwam samen op het Mercatorplein in Amsterdam. „Eén groot toeterfestijn. Ik dacht: wat gebeurt hier? Er waren motors, mannen in T-shirts van Erdogan...”, aldus Candan. „Een totale invasie, totale overname.”

Candan stoorde zich aan de feestende bende, omdat de groep voor de nodige overlast zorgde. „Ik stond er vol verbijstering naar te kijken. Er was veel politie. Overlast. Het hele verkeer was ontregeld. Dat is niet nodig, denk ik dan.”

Tekst gaat verder onder de video.

Rotterdam keerpunt

Eigenlijk is Candan, nu woonachtig in Amsterdam, een echte Rotterdamse. De massale demonstraties van afgelopen jaar in haar geboortestad, naar aanleiding van de weigering van de Turkse minister Kaya, waren voor haar een belangrijk moment.

„Dat was een keerpunt. In negatieve zin. Ik kreeg reacties: ’Oh, ik vind Turken altijd aardig, maar jullie kunnen dus ook voor overlast zorgen.’ Dat willen we omkeren, onlangs nog met een speciale avond in De Balie, om te laten zien: op naar een beter Nederland. En agree to disagree. De Turkse gemeenschap is best gepolariseerd, maar we kunnen erover praten.”

Stemrecht

Zondag werd de winst van Erdogan behalve in Amsterdam ook massaal gevierd in onder meer Rotterdam, Arnhem, Zaandam en Deventer, terwijl ook uit andere steden meldingen komen van feestende Turken. In Nederland konden ongeveer een kwart miljoen Turkse Nederlanders stemmen. Ruim 70 procent zou op Erdogan hebben gestemd.

Tekst gaat verder onder de video.

Candan, die het boek ’Nederland Word Wakker’ schreef over de integratievraagstukken rond Turkse Nederlanders, is net teruggekeerd uit het land van haar ouders. „In Turkije zeggen de mensen: wat vreselijk dat mensen in Nederland over ons land beslissen”, doelt Candan op het stemrecht van Turkse Nederlanders.

Ze verwondert zich over de passie die Nederlanders met Turkse roots voor ’hun’ land hebben. „Ik dacht: wow, we wonen hier, en het gaat helemaal los over een ander land. De jongeren zijn hier geboren. En die waren nota bene oververtegenwoordigd.”

Andere mensen boos

Ook op sociale media waren de reacties van omwonenden van het Mercatorplein zondagavond laat niet mals. Veel mensen vroegen zich af waarom er geen handhaving was. „Mijn kinderen proberen te slapen”, schrijft een buurtbewoner op de Facebook-groep van de Amsterdamse buurt de Baarsjes.

Anderen haalden de dubbele paspoort-kwestie nog eens aan. „Tijd om er eentje af te pakken”, vindt iemand. Een ander: „Op een dicator stemmen, maar wel gewoon lekker in Nederland wonen. Onbegrijpelijk.”

Woede op Twitter

Ook op Twitter regende het boze reacties. „Ik woon in de buurt van het Mercatorplein en kan vertellen dat de herrie idioot is”, schrijft een vrouwelijke buurtbewoonster. Een andere buurman schrijft: „Donder even gauw op, het is 12 uur en het gaat nog steeds door.”

Een enkeling snapt het gefeest wél. „Is toch niks mis mee dat die Turken feest vieren op het Mercatorplein. Diegene waar ze op stemden heeft gewonnen. Mijn keuze zou het niet zijn geweest, maar ik snap dat ze blij zijn.”