Nieuws/Binnenland
2213423
Binnenland

’Al eerder affaire met minderjarige’

Toptrainer (32) valt van sokkel door zedenzaak

Als Jong-Oranjespeler liep Koen P. een chronische schouderblessure op, waarna hij fulltime coach werd.

Als Jong-Oranjespeler liep Koen P. een chronische schouderblessure op, waarna hij fulltime coach werd.

Leiden - De top van het nationale waterpolo is opgeschrikt door een zedenzaak rond de Leidse succescoach en voormalig Jong Oranje-speler Koen P. (32).

Als Jong-Oranjespeler liep Koen P. een chronische schouderblessure op, waarna hij fulltime coach werd.

Als Jong-Oranjespeler liep Koen P. een chronische schouderblessure op, waarna hij fulltime coach werd.

Waterpolotrainer P., die ook les geeft op de topsportschool Leonardo College in Leiden, zit vast op verdenking van ontucht met twee door hem getrainde jeugdspeelsters van de Leidse waterpolovereniging ZVL-1886. De rechter-commissaris verlengde inmiddels het voorarrest van de vorige week gearresteerde coach.

Veelbelovend

P. won als speler van het Griekse Ethnikos Piraeus in 2010 de Europese LEN Trophy, te vergelijken met de Europa League bij het voetbal. Hij was een veelbelovend talent dat Nederland vertegenwoordigde op vier Europese jeugdkampioenschappen. De Jong Oranje-ster liep al op jeugdige leeftijd een chronische schouderblessure op, waarna hij fulltime coach werd.

Zo was hij trainer van het damesteam van het Leidse ZVL, dat in 2014 landskampioen werd en vier keer de nationale beker veroverde. P. tekende onlangs een contract om komend seizoen de herenploeg van de eredivisionist De Zijl Zwemsport te coachen.

Brief

ZVL-voorzitter Frans Pot meldt dat de affaire leidt tot ’begrijpelijke onrust’ binnen de vereniging. „Uit het feit dat het voorarrest is verlengd, blijkt wel dat er sprake is van ernstige zaken.” Om het politieonderzoek niet in de wielen te rijden, doet de club geen mededelingen over de aard van de verdenkingen tegen de verdachte succescoach. Evenmin als de zedenpolitie wil de club melden hoe oud de betrokken meisjes zijn.

Het clubbestuur heeft alle leden een brief gestuurd over de zedenzaak. „Nadat we erover vernamen, is de verdachte onmiddellijk een contactverbod binnen de vereniging opgelegd. Nadat de politie is geïnformeerd, werd ook de zwembond op de hoogte gesteld. Bovendien is een goed geschoolde vertrouwenspersoon ingeschakeld bij wie verontruste leden of ouders te allen tijde terechtkunnen”, aldus Pot.

’Eerder met minderjarige’

Binnen de waterpolovereniging was al eerder reuring rond Koen P., zo melden ingewijden. Zo liep het samenwonen van de coach met een bekende waterpolo-international ruim vier jaar geleden op de klippen omdat hij een affaire had met een toen minderjarige pupil uit het ZVL-damesteam.

Deze relatie werd ontdekt door zijn indertijd zwangere partner, een Oranje-speelster die op de Olympische Spelen in Peking in 2008 nog de gouden medaille pakte. Zij zette de aanstaande vader zonder pardon aan de kant.

Blij

Die stap liet de waterpolovereniging achterwege, zo melden leden: „Het leek erop dat de club indertijd zo blij was met deze coach van faam, dat P. gemakkelijk met deze affaire wegkwam.” De jonge speelster uit het team van P. werd volgens de club-ingewijden in allerijl overgeschreven naar een andere vereniging.

Voorzitter Pot wil hangende het rechercheonderzoek niet ingaan op het beleid van zijn voorganger die de kwestie afhandelde.

School

Ook het Leonardo College, dat P. inhuurt voor de training van talenten in zijn topsporttak, heeft de ouders geïnformeerd. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat ook op deze school strafbare feiten zijn gepleegd.

Rector Wim van der Veer roemt de rustige reacties van leerlingen en ouders: „Een zaak als deze leidt altijd tot onrust, maar we krijgen veel constructieve en meedenkende reacties.”