Nieuws/Binnenland
2213425
Binnenland

Rutte sluit aan bij Macron en passeert NAVO

Nederland streeft naar ’eigen’ Europese defensie

Frankrijk en Nederland zien het wel zitten.

Frankrijk en Nederland zien het wel zitten.

Brussel - Nederland gaat samen met Frankrijk en een handjevol andere Europese landen intensiever samenwerken op defensiegebied. Opmerkelijk genoeg gaat dit ’Europese Interventie Initiatief’ buiten NAVO- en EU-verband om.

Frankrijk en Nederland zien het wel zitten.

Frankrijk en Nederland zien het wel zitten.

Het betreft een plan van de Franse president Macron. Minister Bijleveld (Defensie) ondertekent vandaag in de marge van een vergadering met EU-collega’s in Luxemburg een intentieverklaring. Naast Frankrijk en Nederland sluiten het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Portugal, Denemarken, België en Estland en wellicht nog Spanje zich aan bij het Franse initiatief.

Het gaat om het ontwikkelen van een gemeenschappelijke defensiecultuur en het delen van analyses en inlichtingen. Snelle interventies moeten mogelijk zijn. Frankrijk is gefrustreerd dat het in 2013 alleen moest ingrijpen in Mali als gevolg van trage Europese besluitvormingsprocessen en hoopt met gelijkgestemde landen tot betere afspraken te komen.

Zonder Britten

Volgens ingewijden in Brussel gaat de samenwerking in EU-verband Macron te langzaam. De nieuwste samenwerking biedt Macron de mogelijkheid na de Brexit het VK (net als Frankrijk een kernmacht) aan zich te binden. „Macron realiseert zich dat zonder de Britten van een serieuze Europese defensie geen sprake kan zijn”, aldus een Brusselse bron.

Ook Denemarken doet in EU-verband niet mee aan defensiesamenwerking en kan op deze manier toch aansluiten. Maar Nederland is juist een voortrekker van samenwerking in EU-verband en vooral van de NAVO. Een woordvoerder van Defensie stelt dat de NAVO de hoeksteen blijft voor het Nederlandse veiligheidsbeleid.

Minder afhankelijk VS

Binnen de NAVO worden de plannen van Macron met argusogen gevolgd. Het is duidelijk dat die met een eigen agenda bezig is, waarbij Europa op defensiegebied minder afhankelijk moet zijn van de Amerikanen.

Van een echt Europees leger zal geen sprake zijn, want dat veronderstelt een Europese regering.