Nieuws/Binnenland
2213469
Binnenland

’Genoeg is genoeg, maar het gaat u allen goed’

We Are Here moet Amstelveens kraakpand verlaten

AMSTERDAM - UPDATE 11:30 UUR * De ongedocumenteerde vluchtelingen van actiegroep We Are Here moeten het kraakpand aan de Groen van Prinstererlaan in Amstelveen uit. Burgemeester Bas Eenhoorn besliste vorige week dat de krakers uiterlijk maandag om 12.00 uur weg moeten uit het gebouw. De rechter gaat daarin mee. „Genoeg is genoeg.”

Onze verslaggever Saskia Belleman was in de Amsterdamse rechtbank aanwezig. Haar tweets vind je onder aan dit artikel.

De groep spande een kort geding aan om de voorgenomen ontruiming te voorkomen, maar ze kregen dit keer geen gelijk. De voorzieningenrechter woog in zijn beslissing de verstoring van de openbare orde mee, mede door de diverse zogenoemde vergiskraken die de groep eerder pleegde. „Het geeft onrust en gedoe. Mensen worden in hun woonbelangen geschaad en dit soort acties trekt tegenacties en reacties aan van derden.”

Patroon

Volgens de rechter kan hij niet elke keer een uitzondering maken. „Deze kraak is onderdeel van een breder patroon waarbij deze groep al krakend door de agglomeratie Amsterdam trekt.”

Hoewel ze zelf zeggen van niet, is er volgens hem wel een alternatief. De advocaat van de Staat zei dat de ongeveer zestig krakers terechtkunnen in de opvang aan de Havenstraat in Amsterdam. „Dat die opvang buitengewoon beperkt is en vele schaduwzijden kent, wil ik aannemen”, zei de rechter. „Dat neemt niet weg dat dit de wijze is waarop de samenleving is ingericht. Die dienen wij met z’n allen, ook de rechter, te respecteren.”

„Dit zal velen aan het hart gaan, wie weet ben ik daar ook één van”, zei de rechter. Hij sloot af met: „Als persoonlijk woord, het ga u allen zeer goed.”

Wat de krakers nu gaan doen, is niet duidelijk. Volgens een woordvoerder is de kans groot dat er opnieuw een pand wordt gekraakt.

De uitspraak zorgde maandag in de rechtbank voor heel wat beroering. Een van de aanwezigen werd emotioneel toen de rechter besloot dat het pand ontruimd mag worden. Zij werd door bodes afgevoerd.

De groep trok het pand op 5 juni in nadat ze de eerder gekraakte woningen aan de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam-Oost hadden verlaten. Amstelveen liet al direct weten dat ze niet welkom zijn in de buurgemeente en de eigenaar van het gebouw deed aangifte, waarop het Openbaar Ministerie (OM) een ontruiming aankondigde.

De vluchtelingen zaten eind april ook al op de rechtbank om de ontruiming van de gekraakte woningen in de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam-Oost te voorkomen. Tijdens die zitting oordeelde dezelfde rechter dat ze nog iets langer mochten blijven.

De situatie bij het kraakpand in Amstelveen is rustig, al heerst er vooral teleurstelling. „Er is recht gesproken, zoals de rechter dat hoort te doen”, zegt een sympathisant tegen onze verslaggever Koen Nederhof, die ter plaatse is in Amstelveen.