Nieuws/Binnenland
2213498
Binnenland

’Geldstroom in onderwijs moet anders’

Paul van Meenen (D66)

Paul van Meenen (D66)

Den Haag - Het financieringsstelsel voor basisscholen en middelbare scholen moet volledig op de schop. Dat vindt D66’er Paul van Meenen, die daarmee een knuppel gooit in het hoenderhok van onderwijsland.

Paul van Meenen (D66)

Paul van Meenen (D66)

Basisscholen en middelbare scholen ontvangen voor hun lerarensalarissen en lesmateriaal vanuit de overheid een grote som geld, de zogeheten lumpsum. Dat geld krijgen ze niet direct. Het ministerie van Onderwijs maakt het over naar hun schoolbesturen. Deze besturen hebben meerdere scholen onder hun vleugels.

In het overkoepelende bestuur wordt bepaald hoe het geld vervolgens over de verschillende scholen wordt verdeeld.

Tweede Kamerlid Paul van Meenen (D66), die zelf jarenlang bestuurder is geweest van tien middelbare scholen, is dat zat. Besturen zijn op veel plekken te machtige, bureaucratische molochs geworden, vindt hij.

Van Meenen wil daarom de zeggenschap over geld teruggeven aan individuele scholen.

„Ik ben er helemaal klaar mee dat de positie van scholen zo slecht is ten opzichte van besturen. Het geld moet naar de schooldirecteur, want wie betaalt bepaalt.”

De D66’er zal zijn voorstel vandaag in de Tweede Kamer bespreken met de overige partijen en CU-minister Slob van Onderwijs.

Op de agenda staat een lijvig rapport van de Onderwijsinspectie.