Nieuws/Binnenland
2213995
Binnenland

Rijbewijs eenvoudig te koop via internet voor maar 80 euro

Een Nederlands rijbewijs halen voor tachtig euro – zonder lessen en zonder afrijden: het is mogelijk. Op internet kun je via Poolse websites doodeenvoudig een neprijbewijs kopen. Met alle gevaren van dien.

EenVandaag kreeg een vervalst rijbewijs in handen dat op het eerste gezicht net van premier Mark Rutte lijkt. De VVD wil opheldering van minister Grapperhaus van Justitie, aldus het programma.

De RDW, die de Nederlandse rijbewijzen uitgeeft, heeft het neprijbewijs onder de loep genomen. De conclusie is duidelijk: „Dit is een duidelijke vervalsing.” De RWD controleert zo’n 25.000 documenten op echtheid. „Deze hebben we nog niet eerder aangetroffen.”

De stichting Chauffeurstoekomst, een belangenvereniging voor vrachtwagenchauffeurs, bestelde het rijbewijs van de minister-president om aan te tonen hoe eenvoudig dat gaat. Voorzitter Loek Koenders: „We zien de gekste capriolen op de weg: chauffeurs die keren op de snelweg, die niet kunnen parkeren, auto’s die van de weg gedrukt worden. Te vaak gaat het gruwelijk mis, daar maken we ons grote zorgen over.”

’Harder optreden’

CNV Vakmensen zegt dat Europa harder zou moeten optreden tegen het gebruik van neprijbewijzen. Volgens de vakbond kunnen Nederlandse controleurs niet in buitenlandse systemen zien of een rijbewijs wel echt is. „Dat geeft incompetente buitenlandse chauffeurs ruim baan, wat zorgt voor ongewenste en levensgevaarlijke situaties op de Europese en Nederlandse wegen”, zegt CNV.

Wie een Nederlands neprijbewijs in handen heeft, kan echter nog niet meteen aan de slag als chauffeur, benadrukt CNV. Eerst moet de chauffeur nog een kaart krijgen waarop de rij- en rusttijden worden bijgehouden. Daarbij wordt het rijbewijs gecontroleerd en kan de vervalsing aan het licht komen.

Het probleem is dat buitenlandse rijbewijzen moeilijker te controleren zijn dan Nederlandse rijbewijzen, ook door werkgevers. „Veel goedkope buitenlandse chauffeurs zonder opleiding vinden op die manier hier werk, wat ten koste gaat van duur opgeleide Nederlandse professionals”, aldus CNV Vakmensen.