Nieuws/Binnenland
221444807
Binnenland

Invallen en arrestaties in Nederland vanwege internationaal coke-onderzoek

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

BRUSSEL - De politie heeft bij invallen en doorzoekingen in dertien panden op verschillende plekken in het land woensdag drie mensen opgepakt. De politie viel onder meer binnen in een pand in het Limburgse Beek op verzoek van de Belgische justitie. De actie maakte onderdeel uit van een internationaal onderzoek naar grootschalige cocaïnehandel, waarbij woensdag ook invallen plaatsvonden in België en Spanje waar nog eens tien verdachten werden aangehouden.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

De Belgische politie viel veertien panden binnen waarbij negen verdachten werden opgepakt. In Spanje werd één verdachte opgepakt en waren er twee huiszoekingen, maakte het Federaal Parket in Brussel woensdag bekend.

Het onderzoek begon in 2019 toen de Belgische politie in een container met tropisch hout, afkomstig uit Costa Rica, 2800 kilo cocaïne vond. Op zoek naar de criminele organisatie achter deze drugssmokkel werd vorig jaar in België tot tweemaal toe een groot aantal huiszoekingen gedaan. Daarbij bleek dat de goed georganiseerde drugsbende omvangrijke ladingen cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar België smokkelde. De cocaïne kwam onder meer uit landen als Costa Rica, Brazilië en Ecuador. De drugs waren steevast verstopt in containers met allerlei soorten inhoud.

Op 27 oktober vorig jaar onderzocht de federale politie van Belgisch Limburg een container met oud ijzer. Daarin vonden de agenten bijna 11.500 kilo cocaïne, verborgen in een grote metaalconstructie. Het ging om de grootste inbeslagname van cocaïne ooit op Belgische en wellicht ook Europese bodem, aldus het Belgische parket.

Tips? Mail misdaadverslaggever m.van.wely@telegraaf.nl