Nieuws/Binnenland
2214450
Binnenland

LIVE TWEETS

Alle hoofdrolspelers in fipronil-affaire faalden

Den Haag - Alle hoofdrolspelers in de fipronil-affaire hebben grote fouten gemaakt. Dat concludeert de commissie Sorgdrager in een snoeihard rapport over de eiercrisis. De onderzoekers vinden dat er onvoldoende voorrang is gegeven aan voedselveiligheid en dat de Kamer „onvolledig geïnformeerd” is. Lees mee met de tweets van onze verslaggever, onder aan dit artikel.

De pluimveesector, voedselwaakhond NVWA en de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw krijgen ervanlangs in het rapport over de crisis met eieren die in de zomer van 2017 tot een kookpunt kwam.

’Niet adequaat gereageerd’

Zo heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit „niet adequaat” gereageerd op drie signalen over het gebruik van het verboden anti-bloedluismiddel. De tips kwamen al binnen in november 2016 en januari 2017. Ook was de inspectiedienst onvoldoende voorbereid op incidenten en crisis. Verder is er snoeiharde kritiek op de slechte communicatie waardoor consumenten en bedrijven op het verkeerde been werden gezet.

Ook de toenmalig minister Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) worden op hun nummer gezet. De twee bewindslieden hebben de Tweede Kamer in augustus „onvolledig geïnformeerd” en „er is een vertekend beeld van de situatie geschetst.”

De commissie, onder leiding van Winnie Sorgdrager, vindt verder dat de pluimveesector zelf in gebreke is gebleven. Ze hebben onvoldoende aandacht gehad voor de voedselveiligheid.

’Ineens was er een wondermiddel’

„Economische en financiële belangen mogen nooit voorrang krijgen op het belang van voedselveiligheid”, zegt commissievoorzitter Sorgdrager. „De eiersector worstelde al jaren met het probleem van bloedluis. Ineens was er een wondermiddel. Er hadden toen bij de sector zelf alarmbellen moeten gaan rinkelen en er was te lang onduidelijkheid over de risico’s voor de volksgezondheid.”

De fipronil-affaire zorgt nog steeds voor problemen in de pluimveesector. Er zijn nog steeds boerderijen geblokkeerd. De schade loopt flink in de papieren, naar schatting gaat het nu al om een bedrag van ruim honderd miljoen euro. Onder andere de export van eieren naar Duitsland is nog steeds een probleem. Het vertrouwen in het Nederlandse ei is daar gekelderd na de crisis.

In een toelichting op een persconferentie schetste Sorgdrager een ontluisterend beeld over hoe alle hoofdrolspelers met veiligheid zijn omgegaan. Na onderzoeken naar het schandaal met paardenvleesfraude, zijn de aanbevelingen van een task force zelfs ’nooit opgevolgd’. „Het is echt hoog tijd voor actie”, zegt Sorgdrager.

De oud-minister zegt dat bij alle hoofdrolspelers, zelfs de waakhond NVWA, voedselveiligheid niet op één staat. „Het gaat meestal goed”, zegt Sorgdrager, maar ze vindt dat de prioriteiten echt moeten veranderen om meer en ergere voedselincidenten te voorkomen.

Politieke partijen reageren verontwaardigd. GroenLinks noemt het rapport ’vernietigend’ en D66 vindt dat het kabinet nu écht topprioriteit moet maken van voedselveiligheid. De SP eist dat er meer wordt geïnvesteerd in controle.