Nieuws/Binnenland
2214521
Binnenland

Opnieuw travestiet Amsterdam afgerost

Amsterdam - De hoofdstad was afgelopen weekeinde opnieuw het toneel van homogeweld.

De Amsterdamse travestiet Monique de la Fressange is afgelopen weekeinde mishandeld door drie mannen, terwijl ze aan het wachten was op een taxi.

Ze was net klaar met een optreden in café The Queens Head op de Zeedijk, toen ze werd uitgescholden en geslagen. Manager Jakko ter Borg van het Amsterdamse café heeft er nauwelijks woorden voor. "Homo-acceptatie in Amsterdam lijkt wel op een alltime low."

Travestiet Diva Mayday heeft vorig jaar het hoofdstedelijke gemeentebestuur al tot de orde geroepen dat er iets moet gebeuren in Amsterdam. In de gemeenteraad maakte ze haar standpunt duidelijk. In januari van dit jaar vond er al een spoeddebat plaats in de raad over de mishandeling van een 24-jarige man. Die werd met een baksteen het ziekenhuis ingeslagen.

Over de mishandeling van De La Fressange zegt ze: "Dit was duidelijk hate crime. Ook omdat ze verrot is gescholden voor het al mogelijke. Ze heeft aangifte gedaan maar de schrik zit er goed in. Dit mag toch niet meer mensen. Laat iedereen in zijn of haar waarde. Dit moet stoppen."

In de Amsterdamse raad houdt Jan-Bert Vroege zich onder andere met dit dossier bezig. "Wat naar de oppervlakte komt is maar een topje van de ijsberg. We hebben in de hoofdstad te maken met een een enorme hoeveelheid aan intimidaties, bedreigingen, spuug- en scheldpartijen naar LHBT'ers toe. Ik wil dat de gemeente met een eenvoudige meldingsapp komt, zodat we meer inzicht krijgen in de incidenten die we op straat hebben."

Buitenlandse LHBT'ers die in Amsterdam worden mishandeld, worden door de gemeente uitgenodigd voor de Pride.