Nieuws/Binnenland
2214572
Binnenland

Akkoord over gas met oliemaatschappijen

Den Haag - Oliemaatschappijen Shell en Exxon Mobil hebben met minister Wiebes (Economische Zaken) een akkoord bereikt over de toekomst van het Groninger gas.

Achter de schermen is maandenlang stevig onderhandeld over een nieuwe verdeling van de aardgasbaten. Ook zijn er afspraken gemaakt over de schadeafhandeling.

Zo blijft de NAM te allen tijde de schade veroorzaakt door gaswinning blijven vergoeden. De oliemaatschappijen hebben toegezegd dat er geen claim komt voor gas dat in de grond blijft.

Er komt ook een andere verdeling van de gasbaten. Dat levert een tegenvaller op voor de schatkist. Minister Wiebes (Economische Zaken) wil niet zeggen om wat voor bedrag het gaat.

Verder komt er een speciaal toekomstfonds voor Groningen. Het kabinet steekt circa een miljard in de pot, de twee bedrijven storten 500 miljoen euro.

Shell-topvrouw Van Loon: „Wij van Shell staan achter de Groningers, deze overeenkomst onderschrijft dat. We zorgen ervoor dat NAM schade blijft vergoeden. Wij zetten woorden om in de daden. Beloofd is beloofd.”