Nieuws
2214588
Nieuws

Honderden nog in problemen

Vogelreddingen Rotterdam even stopgezet

Rotterdam - Watervogels worden tijdelijk niet meer uit het water gered in Rotterdam en omgeving. Dit omdat de door olie besmeurde dieren nergens meer kunnen worden opgevangen. Tot de noodopvang die nu gebouwd gaat worden bij de Maeslantkering klaar is hebben dierenredders te horen gekregen even pas op de plaats te maken.

„Wij werden vanmorgen tegengehouden en kregen te horen dat we niets meer mogen doen”, vertelt Coby Van der Vaart van Dieren in Nood West-Nederland aan.

Vogelklas Karel Schot waar alleen al gisteren 250 vogels werden gebracht laat weten dat het klopt dat de reddingen tijdelijk even zijn gestaakt. „Wij krijgen ook heel veel telefoontjes van dierenredders die ook niet meer weten waar ze met de vogels naar toe moeten. Er is gewoon nu even geen capaciteit meer. Het wachten is tot het noodhospitaal open is dat nu wordt opgebouwd”, stelt woordvoerder André de Baerdemaeker.

’We houden ze nu heel goed in de gaten’

In de Vogelklas Karel Schot aan het Afrikaanderplein in Rotterdam gaat het naar omstandigheden goed met de vooral zwanen. „We houden ze nu heel goed in de gaten en zijn nu heel scherp op complicaties als ademhalingsproblemen en ontstoken gewrichten. Als ze stabiel zijn kunnen we pas schoonmaken”, aldus De Baerdemaeker.

De Vogelklas Karel Schot doet een dringende oproep aan alle mensen die graag willen helpen. „De vogels die besmeurd zijn met olie raken in het water onderkoeld. Ze gaan dus uit zichzelf op de kant zitten. Probeer ze daar niet te vangen want dan vluchten ze juist in paniek weer het water in. Laat ze rustig zitten tot de professionele hulp weer op gang komt.”

Oorzaak ramp

De ramp met de vogels ontstond nadat zaterdag een olietanker tegen een aanlegsteiger in de Derde Petroleumhaven aanvoer. Door een daarbij ontstaan gat in de romp stroomde ongeveer 200 ton stookolie. Omdat het nog niet precies duidelijk is wat de samenstelling is, kunnen de zwanen nog niet worden schoongemaakt. „We gaan straks op een aantal veren testen wat handig is”, aldus de Vogelklas. In de noodopvang die wordt opgebouwd komt straks ook een team van internationale experts voor hulp.