Nieuws/Buitenland
2215283
Buitenland

’Spanje is geen reddingsbrigade’

José Luis Abalos.

José Luis Abalos.

MADRID - Spanje wil een verantwoordelijke politiek ten aanzien van migratie, maar neemt niet telkens boten met vluchtelingen op die elders geweigerd worden. „Spanje is geen reddingsbrigade”, zei de Spaanse minister van Openbare Werken, José Luis Abalos, maandag in een vraaggesprek op de tv.

José Luis Abalos.

José Luis Abalos.

Abalos kreeg vragen over migratie naar aanleiding van boten met uit zee opgepikte migranten. Spanje liet eerder deze maand het schip de Aquarius met circa zeshonderd migranten toe. Dat was nadat Italië en Malta geen toestemming hadden gegeven een haven binnen te lopen.

De nieuwe Italiaanse overwegend rechts-populistische regering van premier Giuseppe Conte wilde een signaal afgeven aan de rest van Europa, dat het land de vluchtelingenstroom zat is. De nieuwe Spaanse regering van premier Pedro Sánchez wilde juist haar humanitaire gezicht laten zien.

’Humanitaire ramp’

De opmerking van minister Abalos wijst erop dat het wat Spanje betreft bij de Aquarius blijft. Het schip Lifeline, dat naar verluidt sinds donderdag naar schatting 50 kilometer van de Maltese kust ligt, zou niet tot Spanje worden toegelaten. Twee links-radicale Duitse politici zijn in de nacht van zondag op maandag aan boord gegaan en beschreven de toestand als „een humanitaire ramp” en voor de Duitse bemanning en andere samengepropte opvarenden als gevaarlijk.

Een Deens vrachtschip dat op de Middellandse Zee migranten aan boord heeft genomen, heeft ook problemen met het vinden van een plek om aan te leggen. Het containerschip Alexander Maersk heeft circa 110 drenkelingen opgepikt en wacht sinds vrijdag tevergeefs op een signaal dat het een haven binnen kan lopen.