Nieuws/Binnenland
2215330
Binnenland

Woede over toeter-Turken

Turkse Nederlanders op het Mercatorplein in Amsterdam.

Turkse Nederlanders op het Mercatorplein in Amsterdam.

Amsterdam - Diverse partijen in de Amsterdamse gemeenteraad willen opheldering over de ’toeter-Turken’ die zondagavond en -nacht de openbare orde en nachtrust ruw verstoorden toen sympathisanten van president Erdogan de straat op zijn gegaan om de verkiezingsuitslag te vieren.

Turkse Nederlanders op het Mercatorplein in Amsterdam.

Turkse Nederlanders op het Mercatorplein in Amsterdam.

VVD-raadslid Marianne Poot heeft een reeks schriftelijke vragen aan waarnemend burgemeester Van Aartsen gesteld. Ze wil weten of er boetes zijn uitgedeeld voor ’onnodig claxonneren’, het blokkeren van de weg of het afsteken van vuurwerk, of het in beslag nemen daarvan.

’Schokkend’

Forum voor Democratie-fractievoorzitter Annabel Nanninga vindt het ’bizar’ dat er niet op het toeteren, het stremmen van het verkeer en OV is gehandhaafd. „Het is schokkend dat mensen die hier geboren zijn, zich zo openlijk van onze samenleving afkeren, en de burgers in Turkije vanuit het vrije Nederland uitleveren aan tiran Erdogan. Die combinatie van niet handhaven en openlijke steun aan een despoot is zeer zorgelijk, de driehoek (van burgemeester, Openbaar Ministerie en politie,red.) geeft hiermee duidelijk het signaal wie hier de baas dreigt te worden op onze straten en pleinen: niet zij, maar de AKP.”

De Partij van de Ouderen heeft zich eveneens kapot geërgerd aan de toeterende menigte. „Deze, veelal jonge mensen, toeteren en zijn trots op een land waar ze zelf nooit gewoond hebben en niet willen wonen. De wereld op zijn kop”, aldus Wil van Soest. „Ik zou al deze mensen willen oproepen om hun energie in de Nederlandse samenleving te stoppen, anders worden het echt droeftoeters”, aldus het raadslid.