Nieuws/Binnenland
2216300
Binnenland

We Are Here toch naar opvang

AMSTERDAM - De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die een tijdlang kraakpanden in Amsterdam en Amstelveen betrok, lijkt nu toch de nachtopvang in de Havenstraat in Amsterdam te accepteren. Eerst wees de groep die nog af.

Dat bevestigt een woordvoerder van de groep. De ongeveer zestig ongedocumenteerde vluchtelingen willen stoppen met kraken, zegt hij. ,,We willen werken aan een oplossing. Kraken lost niets op.’’

De voorzieningenrechter besliste maandag dat ze het door hen gekraakte pand in Amstelveen per direct uit moeten. Hoewel de groep aanvankelijk de opvang aan de Havenstraat niet als een optie zag, zegt de woordvoerder dat de vluchtelingen het nu toch willen proberen. ,,De officier van Justitie zegt dat dat een oplossing is. Dan wil ik daar gaan kijken’’, zegt woordvoerder Khalid Jone tegen De Telegraaf.

Opvallend genoeg was hij eerder op de dag niet zo stellig. Tijdens de ontruiming van een kantoorpand in Amstelveen zei hij eerst ‘meer informatie’ te willen. Bovendien sloot hij een nieuw kraakactie niet uit, en liet een andere asielkraker doorschemeren dat een nieuwe kraak de voor de hand liggende optie was.

Douche, ontbijt, warme maaltijd

Toch gaat de groep maandagmiddag een kijkje nemen in de voormalige gevangenis aan de Havenstraat. Dat is nu een tijdelijke opvang voor ongedocumenteerden. Er zijn maximaal 150 bedden. De locatie blijft in het uiterste geval tot september open.

De groep is iedere dag om 16.00 uur welkom in het pand aan de Havenstraat en krijgt een bed, een douche, een warme maaltijd en ontbijt. Om 9.00 uur moeten ze weg.

Rechtszaak verloren

We Are Here trekt al jaren van kraakpand naar kraakpand door Amsterdam. Begin juni bezetten ze een leegstaand kantoorgebouw aan de Groen van Prinstererlaan in Amstelveen.

De eigenaar deed aangifte, waarop werd besloten dat het pand moest worden ontruimd. We Are Here probeerde dit nog tegen te houden in een kort geding, maar de rechter stelde ze dit keer niet in het gelijk.