Nieuws/Buitenland
2216396
Buitenland

Naakte Japanner (82) moet na dertig jaar eiland verlaten

SOTOBANARI - De 82-jarige Masafumi Nagasaki mag niet meer terug naar het eiland waar hij al dertig jaar vrijwillig woont. Zijn laatste wens was om daar te sterven, maar de Japanse overheid staat dit niet toe.

Nagasaki, bekend als de ’naakte kluizenaar’, besloot in 1989 richting het eiland ten zuidwesten van het Japanse eiland Okinawa te gaan. Het beviel goed en de Japanner - die vermoedelijk op werk hoorde over de mysterieuze plek - besloot te blijven.

Het eiland Sotobanari, vlakbij Taiwan, is slechts een kilometer lang en er is weinig stromend water. Het is een van de weinig Japanse eilanden waar bijna niemand woont, zelfs vissers blijven er weg. De man - die al na een paar jaar besloot dat hij zich vrijer voelde zonder kleding - werd bekend nadat 2012 Reuters een reportage over hem maakte.

„Ik wil niet verhuizen, ik wil dit eiland beschermen en daar wil ik mijn leven voor geven. Ik zal nooit meer zo’n paradijs vinden. Hier heb ik mezelf nog nooit verdrietig gevoeld”, zei hij in het interview. „Mijn wens is om hier te sterven zonder dat ik mensen lastigval. Ik wil niet ziek worden of gewond raken. Ik wil omkomen door een orkaan zodat niemand me kan redden.”

Toch ziek

Helaas werd Nagasaki toch ziek en moest hij in april worden overgebracht naar een ander ’bewoond’ eiland, waar hij zichzelf nog tegen verzette. Het gaat inmiddels beter met hem, maar terug mag hij niet. „Hij had waarschijnlijk een griepje, maar ze willen hem niet laten gaan”, aldus een bron tegen News.com.au.

Over zijn verleden is weinig bekend. Hij zou getrouwd zijn geweest en twee kinderen hebben. Voordat hij vertrok zou Nagasaki hebben gewerkt in een fabriek in Osaka.