Nieuws/Buitenland
2216803
Buitenland

’Historische kans’ voor Macedonië

Nikola Dimitrov.

Nikola Dimitrov.

Den Haag - Als Macedonië de naamskwestie met Griekenland heeft opgelost en verder gaat als Noord-Macedonië, ziet de Europese Commissie geen bezwaren de onderhandelingen met het Balkanland te beginnen over toetreding tot de EU. Voordat de Europese ministers van Buitenlandse Zaken dinsdag in Luxemburg besluiten over verdere uitbreiding, doet de Macedonische minister Nikola Dimitrov nog een laatste oproep aan Nederland om de toetredingsgesprekken niet te blokkeren.

Nikola Dimitrov.

Nikola Dimitrov.

U was in de Tweede Kamer, overlegde met minister Blok én u belooft een doos van de beroemde Macedonische tomaten voor wie de toetredingsonderhandelingen steunt. Kennelijk bent u niet gerust op de goede afloop.

Ik denk dat we een goed verhaal hebben. Dat wil ik graag vertellen. We zijn een politieke crisis te boven gekomen en hebben als land een gigantische ommezwaai gemaakt. We leven volgens Europese waarden en boeken goede vooruitgang met het verbeteren van onze rechtstaat, vrije pers, bestrijding van criminaliteit en corruptie.

Er zijn nog wel zorgen, over de transparantie van benoemingen, over het ondernemingsklimaat. Dat is niet zomaar weg als uw land morgen de onderhandelingen in gaat.

Klopt. Maar het gaat er ook niet om dat we morgen toetreden tot de EU. We zitten al sinds 2005 in de wachtkamer. Sindsdien hebben we negen keer een positie aanbeveling gekregen, maar door de naamskwestie hebben we veel EU-treinen gemist. Nu ligt er een historische kans om het goed te maken.

Vanuit uw perspectief. Maar wat heeft de EU daaraan?

Je zag bij migratiecrisis al dat wij voor de Balkan-route feitelijk al fungeerden als buitengrens van de EU. De Unie kan met ons successen laten zien in een tijd dat de EU successen nodig heeft. Churchill zei: ’de Balkan produceert meer geschiedenis dan ze kan consumeren’. Dit is onze kans om ons op de toekomst te richten. We staan op een historisch kruispunt: of we gaan terug naar oude vrienden, met onzekere uitkomst, of we voegen ons naar een Europese inrichting van de maatschappij en gebruiken de toetredingsonderhandelingen dat we het waard zijn en dat dit het Europa is waarvan we houden.

Volgens sommigen is het een kwestie van geopolitiek: snel de westelijke Balkan erbij voordat de Russen er met de buit vandoor gaan.

Dat is een riskant argument. Geopolitiek mag en kan nooit een reden zijn voor toetreding. Sterker nog: als we toetreding politiek maken, zal het proces falen. De enige manier om dit een succes te laten worden is het juist ontdoen van politieke lading.

De toetreding van Roemenië en Bulgarije is volgens velen te snel en onzorgvuldig gegaan. Wat kunnen we daar volgens u van leren?

Ik ben als minister van een kandidaat-lid niet in de positie om te oordelen over EU-lidstaten. Maar ik kan me wel vinden in de opstelling van het Nederlandse kabinet dat de EU de regels voor uitbreiding strikt en eerlijk moet handhaven. Het toetredingsproces is nu strikter. Ik denk dat dat goed is.

Er komt nog een referendum over de naamswijziging naar Noord-Macedonië. De bevolking gaat dat toch nooit goedkeuren? En dan?

Dat denk ik wel. De overeenkomst met Griekenland zet een punt achter vraagtekens over onze identiteit. Onze taal is Macedonisch. Ons land heet Noord-Macedonië. Daarmee is de verwarring met de Griekse regio ten einde.