Nieuws/Binnenland
2216917
Binnenland

Sint-Maarten heeft nieuwe regering na Irma

Leona Marlin-Romeo.

Leona Marlin-Romeo.

PHILIPSBURG - Op Sint-Maarten is maandag een nieuwe regering beëdigd onder leiding van Leona Marlin-Romeo. Daarmee is meer dan negen maanden nadat orkaan Irma zeer hevige verwoestingen op het eiland aanrichtte, een nieuw gekozen regering geïnstalleerd.

Leona Marlin-Romeo.

Leona Marlin-Romeo.

Na orkaan Irma ontstond een breuk in de regering van William Marlin vanwege zijn weigering akkoord te gaan met Nederlandse voorwaarden voor het leveren van noodhulp. De val van de regering-Marlin leidde nieuwe verkiezingen op 26 februari in.

Marlin-Romeo leidde al sinds januari een interim-regering en gaat nu verder met deels dezelfde ministers. De coalitie wordt gesteund door de United Democrats, een samenwerking van twee partijen die al vaker hebben geregeerd, en de christelijke partij van Sint-Maarten SMCP. Deze is met één zetel voor het eerst gekozen in het parlement.

Volgens het regeerakkoord is de belangrijkste taak van de regering samen met Nederland en de Wereldbank uitvoering te geven aan de wederopbouw van het eiland. Hiervoor heeft Nederland 550 miljoen euro uitgetrokken, de besteding wordt grotendeels beheerd door de Wereldbank.